Izvor: Politika, 08.Jan.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija da se izvini građanima, a ne meni

Morao sam da udaljim Zorana Živkovića sa sednice kada se raspravljalo o budžetu za 2015, dobacivao je kao u kafani i tražio repliku bez ikakavog osnova

Strategija opozicije tokom skupštinske rasprave o budžetu za 2015. bila je izazivanje incidenata. Nisu imali nijedan argument za kritiku. Kako se ne bi videlo da nemaju šta da kažu, vređali su članove vlade, a u takvoj situaciji nisam imao drugog izbora već da primenim kaznene mere, kaže Igor Bečić, potpredsednik Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupštine Srbije. On u intervjuu za „Politiku” objašnjava da, iako je Zorana Živkovića (NS), koji ga je nazvao „stokom”, udaljio sa sednice, nije hteo istu meru da izrekne Draganu Šutanovcu (DS), koji ga je nazvao „đubretom” i „ološem”, „zato što je Šutanovcu to bio cilj”.

Sve do sednice o budžetu bili ste prilično tolerantni, zašto ste spustili prag tolerancije?

Onaj ko predsedava sednici ne može u svakom trenutku svima da ugodi. Stalno se trudim da svima omogućim daiznesu svoj stav, pre svega zbog građana Srbije. Budžet je najvažniji zakon, on kreira život građana u narednoj godini. U situaciji kada se, zbog reformi, preduzimaju i neke nepopularnemere, bilo je potrebno što bolje objasniti građanimazašto je to neophodno.Vlast se trudila da to napravi način obrazloži, da odgovori na sve kritike opozicije.

Opozicija je imala malo prilike da kaže šta zamera.

To nije tačno. Nenad Čanak i Borko Stefanović su postavljali pitanja ministrima, a pošto im je više ministara odgovaralo, davao sam im, mimo poslovnika, dvostruko vremena za replike, kako bi imali mogućnost da pitaju sve što ih je interesovalo. U drugom delu dana, kada je opozicija potrošila sve argumente za kritiku, oni su pribegli verbalnim pritiscima, dobacivali su iz klupa, imali sustrategiju da izazovu incidente, da se budžet ne donese.

Opozicija vas je optužila da ste bili „lutka čije konce je vukao premijer”.

To je takva besmislica da nije vredna komentara. Gospodin Aleksandar Vučić je, kad sam intervenisao zbog dobacivanja, preporučio da ih pustim da govore.

Nije njegov posao da vam preporučuje.

Hoću da kažem da njemu uopšte nije bio problem takvo ponašanje opozicije, ali moj je posao da štitim dostojanstvo Narodne skupštine, nisam mogao da dozvolim takvo ponašanje. Bilo je zamerki što jepremijer za opoziciju rekao da su političke kukavice, ali ja se slažem sa tom ocenom jer je to prava ocena onih koji nisu imali hrabrosti da sprovedu reforme,već su nas zaduživali i uništavali javne finansije i privredu.

Nije bilo vaše da, kao predsedavajući, komentarišete diskusijeopozicionara, poslovnik to ne dozvoljava, on propisuje kaznene mere.

Zaista izbegavamo da primenjujemo kaznene mere, koristimo ih samo kad iskoristimo sve druge mogućnosti. Što se komentara tiče, kad je tako teška sednica, naelektrisana atmosfera, svi smo mi ljudi, pa ponekad kažemo neku rečenicu. Ako mislite na to što sam gospodinu Živkoviću, pre nego što je izazvao incident, rekao da mu ne dam repliku zbog kafanskogponašanja, to sam morao da mu kažem. On je zaista sedeo kao da je u kafani, dobacivao na najprizemniji način, a tražio je repliku bez ikakvog osnova. Da ga nisam udaljio sa sednice, on bi nastavio tako da se ponaša.

Vi ste komentarisali i druge opozicionare, sve što su govorili, isključivali ste im mikrofon kakoprogovore...

Znate šta, kad je gospodin Janko Veselinović pomenuo kamen-temeljackoji je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić postavio u mom Vrbasu, stvarno sam morao da komentarišem. Priznajem da nije trebalo, ali nisam mogao da se uzdržim zato što je postaviokamen-temeljac za izgradnju drugog krila bolnice, a osim tog kamena i table na kojoj piše da je završetak radova 2012, nema ničega drugog. Samo tabla stoji. To je bila emotivna reakcija. Priznajem da jebila suvišna, ali čovek se uči dok je živ, a ja ću se truditi da ubuduće to ne činim.

Jeste li možda razgovarali sa nekim od poslanika koji su vas uvredili, na primer sa Šutanovcem, koga niste udaljili sa sednice bez obzira na to što vas je nazvao „đubretom” i „ološem”?

Nisam imao prilike. Jedino sam razgovarao sa gospodinom Dejanom Nikolićem onoga dana kada sam mu izrekao opomene zbog toga što je stajao i dobacivao iz klupe. Rekao mi je da takvo ponašanje u parlamentunije primereno i da se ne ljuti zbog kazne. Ja ne očekujem izvinjenja, nema ni potrebe za tim. Izvinjenja su potrebna građanima Srbije. Već sam rekao da mi je žao što je Živković krenuo da se pravda, pa je prvo rekao da nije rekao to što jeste, a kad se to videlo na snimku, on je kazao da to nije bilo upućeno meni nego svim poslanicima. Bolje bi bilo da je ostalo na tome da je to meni upućeno. Što se mene tiče, bez obzira na to što su mi rekli Živković i Šutanovac, oni su za mene poslanici kao i svi drugi i tako ću se prema njima ponašati.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 08.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.