Izvor: B92, 01.Jul.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Ostavka Milosavljevića

Beograd -- Nova Srbija, SRS i LDP traže ostavku ministra zdravlja zbog hapšenja na Institutu za onkologiju i malverzacija sa citostaticima. Ministar: Destruktivni zahtevi.

Poslanici Nove Srbije, SRS-a i Liberalno demokratske partije ocenili su da bi ministar zdravlja Tomica Milosavljević trebalo da podnese ostavku zbog te afere.

Šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da je zgrožen aferom i činjenicom da je neko spreman da na takav način uzme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac.

On je naveo da se mora staviti tačka na čitav niz nesposobnosti ministarstva Tomice Milosavljevića.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Martinović kaže da je posle svega jedini moralni čin da Milosavljević podnese ostavku.

Poslanici Nove Srbije su od nadležnih državnih organa zahtevali i proširenje optužnice protiv uhapšenih, navodeći da bi oni morali biti optuženi za "organizovano ubijanje".

"Svi su uznemireni informacijom o hapšenju lekara Instituta za onkologiju. Ovde mora biti pokrenuta optužnica za organizovano ubijanje, a ministar zdravlja da podnese ostavku", rekla je poslanica te stranke Zlata Đerić u delu sednice u kom poslanici svakog utorka i četvrtka, shodno Poslovniku o radu parlamenta, imaju pravo da od predstavnika vlasti traže informacije i obaveštenja.

Milosavljević: Destruktivni zahtevi

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da su zahtevi pojedinih opozicionih stranaka da podnese ostavku destruktivni i usmereni na to da se poremeti stabilnost Vlade, a ne da se utvrdi istina i kazne odgovorni.

Poslanici Nove Srbije, Srpske radikalne stranke i Liberalno demokratske partije ocenili su danas u skupštinskoj raspravi da bi ministar zdravlja Tomica Milosavljević trebalo da podnese ostavku zbog afere na Institutu za onkologiju i malverzacija sa citostaticima.

Milosavljević je u izjavi agenciji Beta ocenio da je reč o nameri opozicije da postigne političku korist i "izvuče jednu ciglu iz vladajuće koalicije".

"Ja lično ne mogu kao ministar zdravlja da snosim odgovornost za nečije pojedinačne propuste. Svaka zdravstvena ustanova ima organe upravljanja i procedure su veoma jasne i precizne i predviđaju pojedinačnu i kolektivnu institucionalnu odgovornost", kazao je Milosavljević.

On je napomenuo i da opozicija ima pravo, ukoliko nije zadovoljna radom ministra zdravlja, da zatraži njegov opoziv u regularnoj skupštinskoj proceduri.

Ministar zdravlja kritikovao je novinare zbog izveštavanja o hapšenju direktora Instituta za onkologiju i njegovih saradnika.

"Prozivanje po novinama da su davane dvostuke ili trosttruke doze citostatika i da su deca time ubijana, mislim da je takvo izveštavanje neodgovorno", kazao je Milosavljević.

On navodi da mu je nezamislivo da su mu takve tvrdnje neverovatne i nezamislive.

"Svakako da nije dobra vest hapšenje doktora zbog primanja mita. Mislim da treba sačekati izveštaje istražnih organa i postupati po zakonu", kazao je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.