Opozicija: Budžet je potrošački

Izvor: Politika, Tanjug, 12.Dec.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Budžet je potrošački

U skupštini vladajuća koalicija najavljuje podršku, osim SVM-a, koji je uslovljava korekcijom sredstava za Vojvodinu

Skupština Srbije raspravljala je juče o budžetu za narednu godinu, za koji vlada tvrdi da je razvojni i stabilizacioni, odnosno izbalansiran između socijalnih i podsticajnih mera. Poslanici vladajuće koalicije smatraju da je budžet realan i najavljuju podršku, osim SVM-a, koji podršku uslovljava korigovanjem sredstava namenjenih Vojvodini. Kompletna opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smatra da budžet nije razvojni, već potrošački i poguban za privredu, pa ga zato neće podržati.

Svi predstavnici vladajuće koalicije isticali su da je, s obzirom na uslove u kojima se poslovalo, pre svega na svetsku ekonomsku krizu, vlada pripremila realan predlog. Đuro Perić (PUPS), međutim, izrazio je bojazan da bi redovnost penzija mogla doći u pitanje zato što se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje ne uplaćuju redovno. Perić, kako je rekao, očekuje da će predstojeća reforma ove oblasti pomoći njenom stabilizovanju.

Prema rečima Vlajka Senića (G17 plus) važno je što je četiri odsto sredstava namenjeno kapitalnim investicijama i što je smanjeno učešće plata u budžetu. Milan Nikolić (SPS) kaže da su neophodne mere za ograničenje javne potrošnje, kako bi se na vreme suzbila inflatorna kretanja.

Balint Pastor (SVM) tvrdi da je vlada „opet dala protivustavan predlog budžeta”. Po njegovim rečima, Vojvodini je uskraćeno tri sedmine sredstava koje, po Ustavu, treba da dobije za kapitalne investicije, a „ako pokrajina ne dobije te dve milijarde, ona će bankrotirati”. Pastor, takođe, traži da se iz sredstava Ministarstva za kulturu uzme dva miliona dinara za Fond za nacionalne manjine i najavljuje da „SVM neće moći da podrži budžet ako ne bude u skladu sa Ustavom”. Bez četiri glasa SVM-a parlament neće moći da usvoji budžet jer neće imati neophodnu podršku od 126 glasova.

Opozicionari oštro kritikuju vladin predlog. Čedomir Jovanović (LDP) kaže da je budžet žrtva političkih slabosti. On je optužio vladu da nije „napravila međugeneracijski sporazum koji je neophodan kako bi se zemlja razvijala”. Jovanović predlaže da se penzionerima koji nisu otišli u penziju s punim radnim stažom penzije smanje po jedan procenat za svaku nedostajuću godinu radnog staža i da se taj novac usmeri za poboljšanje uslova u oblasti obrazovanja. On je, takođe, rekao da plate u železnici moraju da budu smanjene.

Nenad Popović (DSS) smatra da bi ovakav budžet, koji „nije razvojni, već razorni za privredu, najbolje bilo povući iz procedure, a vladu koja ga je pripremila odmah smeniti”. Popović je detaljno analizirao budžet i konstatovao da nema „važnijih ciljeva od očuvanja domaće privrede, radnih mesta i zaštite standarda građana, a toga u ovom budžetu nema”.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Dragutinović: Vojvodina je dobila sedam odsto novca

Povodom primedbi SVM-a na sredstva za Vojvodinu, Diana Dragutinović, ministar finansija, rekla je novinarima da je vrlo precizno računala i da je Vojvodina dobila oko 50 milijardi dinara, odnosno sedam odsto republičkog budžeta. „Novac je neobojen, Vojvodina može da ga upotrebi kako hoće, kada joj bude prenet”, kazala je Dragutinovićeva. Ona je dodala da ne može da kaže hoće li prihvatiti amandman SVM-a jer ga nije videla. Dragutinovićeva je odbacila opozicione zamerke da budžet nije razvojni, navodeći da je za investicije namenjeno tri odsto budžeta, a na zamerke za finansiranje propalih javnih firmi, odgovorila je da svuda u svetu država pomaže železnice, pa mora i naša. Na zamerke što mnogo novca ide na penzije, Dragutinovićeva je odgovorila da je „potrebna budžetska injekcija da bi penzioneri dobili ono što im po zakonu pripada”. Povodom bojazni da penzije neće biti redovne, Dragutinovićeva je rekla, da „sadašnja likvidnost budžeta uopšte ne ostavlja prostor za sumnju da penzije neće biti redovno isplaćivane”.

[objavljeno: 13/12/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Stručnjaci: Ni razvojni, ni razorni

Izvor: B92, 13.Dec.2009, 17:35

Beograd -- Novi budžet nije ni razvojni ni razorni, već je socijalni, ocenjuju neki stručnjaci. Skupština sutra raspravlja o pratećim budžetskim zakonima... U Skupštini Srbije sutra se nastavlja sednica na čijem je dnevnom redu Predlog budžeta za narednu godinu, a poslanici će raspravljati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.