Opet sukobi u Brđanima

Izvor: B92, Beta, 25.Avg.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet sukobi u Brđanima

Kosovska Mitrovica -- Dvoje Srba i petoro Albanaca lakše je povređeno u sukobu zbog obnove kuća u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, saopštio je KPS.

KPS je navela da je u Brđanima tokom prepodneva bačena eksplozivna naprava, i da je upotrebljeno vatreno oružje. Nekoliko stotina Srba okupilo se u znak protesta jer se "kuće renoviraju bez saglasnosti Srba i zato što se mnogo više renoviraju albanske kuće" čime je, kako okupljeni navode, prekršen ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignut dogovor da se renovira po pet srpskih i pet albanskih kuća.

Albanci i Srbi gađali su se kamenjem, a pripadnici Euleksa, koji sa Kosovskom policijom obezbeđuju to mesto, ispalili su više patrona suzavaca i šok bombi u pravcu okupljenih Srba. Sukob je nakon toga prestao, a Alabanci su nastavili radove.

Gradnja kuća Albanaca bila je prekinuta na nekoliko nedelja pošto je kamion izvođača radova u Brđanima izgubio kontrolu u selu Suvi Do i uleteo u jednu kuću i tada je stradalo troje dece.

Nedeljković: Provokacija Albanaca

Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je današnji sukob u naselju Brđani deo "scenarija koji dolazi sa albanske strane, uz podršku međunarodne zajednice".

Albanci prekinuli radove

Radovi na raščišćavanju terena za obnovu kuća koje pripadaju Albancima, prekinuti su. Posle višečasovnog ubeđivanja Kosovske policije da bezbednosna situacija nije zadovoljavajuća, albanski povratnici su prekinuli radove.

Policija je saopštila da nikakav dogovor nije postignut o tome šta će se i kako raditi sutra.

"Ovo je provokacija Albanaca sa ciljem da se obustave radovi na izgradnji srpskih kuća u ovom delu naselja. Administrator Unmika za severnu Kosovsku Mitrovicu Jaroslav Kozak doneo je odluku da albanska strana mora da poštuje određenu zakonsku proceduru, međutim vidimo da Albanci to ne poštuju", rekao je Nedeljković.

"U toj odluci jasno stoji da albanska strana mora da dokaže vlasništvo, prikupi određenu dokumentaciju i poseduje izdavanje saglasnosti za procenu bezbednosti pre donošenja odluke o rekonstrukciji kuća i raščišćavanju terena, međutim procene severne policijske stanice se ne uvažavaju i ovo je pravno nasilje nad Srbima u Brđanima", naveo je načelnik okruga.

Nedeljković je ocenio da je reč o "avanturi predsednika južne opštine Kosovske Mitrovice Bajrama Redžepija pred novembarske izbore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.