Opasnost da Srbi kolektivno napuste Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost da Srbi kolektivno napuste Kosovo

BEOGRAD - Posle lokalnih izbora na KiM, na kojima je trijumfovala Tačijeva PDK, postoje realne šanse da Srbi kolektivno napuste Kosmet, kao i da dođe do sukoba među njima, upozorio je državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Mogućnost egzodusa na Kosmetu posebno je prisutna u onim opštinama sa srpskom većinom, kao što su Štrpce i Novo Brdo u kojim su nakon nedeljnih izbora zbog slabog odziva Srba albanske partije osvojile većinu!

Zvonko Mihajlović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predsednik opštine Štrpce, u kojoj živi 75 odsto Srba i 25 odsto Albanaca, u izjavi za Glas javnosti kaže da je sasvim izvesno da će doći do međusrpskog sukoba.

- Sukob među Srbima će izazvati nove srpske lokalne vlasti po nalogu Prištine. Što se tiče Štrpca, sav prljav posao u vezi sa proterivanjem srpskog stanovništva biće poveren upravo Srbima jer je albansko rukovodstvo uvereno da će oni to bolje uraditi od samih Šiptara. Prvo će se novoizabrano opštinsko rukovodstvo obračunati s nama koji smo izabrani 11. maja - objašnjava Mihajlović.

S druge strane, predsednik opštine Novo Brdo Stojan Stanojević kaže da ne očekuje sukobe između Srba, bar kada je u pitanju njegova opština.

- Što se tiče ostalih opština, tu nisam siguran. Ne verujem da će doći do egzodusa Srba iz Novog Brda, iako će od sad većinu imati Albanci, jer smo se mi srodili sa teškim situacijama - ocenjuje Stanojević.

Nasuprot njima, Ranđel Nojkić, predsednik pokrajinskog odbora SPO, tvrdi da neće biti sukoba na KiM među Srbima jer neće doći do ukidanja već postojećih opštinskih struktura vlasti.

- Paralelno će delovati opštinska rukovodstva izabrana na izborima 11. maja i 15. novembra. Svako će raditi svoj posao, a tamo gde bude preklapanja, uz malo pameti može doći do usklađivanja aktivnosti za dobrobit lokalnog stanovništva. Inače, Oliver Ivanović već duže vreme upozorava na mogućnost sukoba među Srbima na KiM da se prosto može steći utisak kao da on poziva na te sukobe - zaključuje Nojkić.  

Nista Srbinu ne godi toliko kao vlast! Ako, neka se sele, da se barem ono malo razboritog sveta spasi i od siptarskog a i bratsko-srbijanskog jarma!

Nece doci do sukoba medju Srbima zbog lokalnih izbora i dvojne vlasti u pojedinim opstinama na KiM niti ce se Srbi koji su sada na kosovu iseliti zbog toga.Vlast u Beogradu ima sve manje autoriteta medju Srbima na Kosovu ybog ne;injena ili lo[eg cinjenja da opstanu.Srbi ce se na Kosovu i mtohiji snalaziti da opstanu nezavisno od Beograda i politike Pristine i mejdunarodne zajednice.Opasno je samo ako strancarenje i poliitcke borbe budu uzavrele strasti koje bi dovele do sukoba mejdu Srbima ili sukoba Albanacai i Srba ybog vlasti u pojedinim opstinama.Tomislav Kresovic publicista i politicki analiticar

Srbi, Ivanovicu nece napustiti Kosova ali najbolje je da vi napustite Kosova jer svojim ponasanje, delovanjem, svojim dalaverima, necasnim, nepostenim rabotom izgubli ste poverenje ljudi cije interese navodno branite. Nemojte zaboraviti da dok ste bili poslanik Kosovske Skupstine, bili ste poslusni prema Taciju i ostalima i vama uopste nije bila briga za obicne ljude. Vasa retorika podseca me na Milosevica kada je i on na sve strane dra da ce se kosovski Srbi iseliti kolektivno sa Kosova. Secate li se inskenirana dogadjanja naroda, skupove i povorke Srbskih selaka u Bresju, Kosovom polju, Gazimestanu, Prekali i drugih prljavih rabota. Mislim da je to vec vidjeno i ono sto vi kazete nece proci. Kosovski Srbi su odlucili da ostaju u svom zavicaju i pored teske ekonomske situacije jer nemaju vise poverenja prema vlastima u Beogradu. Mislim da i oni koji nisu izasli na glasanje ne misle kao vi. oni zanju ko ste znaju da kad si bio poslanik Skup[tine Kosova bez ijednog glasa uposte nije vam bila briga za druge sunorodnike a sada izigravate velikog patriota, duzebriznika itd.

Jesmo li to pred ne znam kojom seobom Srba u sad XXI veku?! Ne znam ni za jedan narod koji je toliko bio primoran da se seli s kraj na kraj planete, koji je toliko sikaniran i maltretiran od dodjosa, da ih ovi na kraju uvek izbace iz sopstvene kuce! Dokle ce Srbin da pruza gostoprimstvo kukavicama, a da im ove na kraju ne zabodu noz u ledja i ne nateraj uh u beg sa sve grobovima svojih predaka? Sta buduci predsednik prokletog Evrostana ima da kaze na ovo?! Nek se drzne ma ko da nam kaze bilo sta, ovo je prevrsilo svaku meru i vodi samo daljim ratovima i nemirima! Pa dokle, prokleti robovlasnici, dokleeee!!!!!!?????

gospodine Ivanovicu,namera ti je da ponovo zavadis ova dva naroda uspomoc onih u Beogradu koji neki od njih ne zna gde se nalazi Kosovo a otud pricaju o patriotizmu ali vreme prolazi i Srbi polaku shvacaju da .........blizi su im Albanci nego Srbi 4oo km daleko od Pristine.......zato vise nemoj da nam solis pamet,bolje bi ti bilo........kako god da im je Srbima ovde na Kosovo..........bolje ce ziveti ovde.......ovde nikad nemozes biti gladan nacice se da ti neko moze pomoci.........dok u Beogradu ako nemas novca mozes da crknes ko pas sto ce ti neko pomoci.......zato gospodine zavalji se u toj fotelji i bolje ti je da cutis........

Kako da se narod oslobodi ovi veciti politicara koji stalno pamet prosipaju a ucinak nikakav.Sedi lebu da te jedem uz cas mutavog naroda koji ga trpi.Sve do jednog treba zameniti nekim novim patriotama koji zele srecu svojoj zemlji i narodu. Ovi sadasnji od njih gorih nema.

Kao prvo ja ne vjerujem da je moguće da siptari primitivni mogu zavaditi Srbe.Drugo Kosovo je sastavni dio Republike Srbije.Cim se pruži prilika Kosovo se ne može obraniti kao država srpska vojska se vraća.Zivjeli smo u YU pa se raspala,mnoga carstva su se raspala ,sve ima svoj zivotni vijek.Tadic je previse miroljubiv treba netko odlučniji i sa čvršćim stavom da vodi drzavu.Nikad u NATO ,imati svoju tajnu službu ,polako graditi vojsku praviti se naivan ,raditi jedno govoriti drugo pred EU čekati pravu priliku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.