Izvor: B92, 27.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omogućiti da državljani SCG glasaju u ambasadama

Beograd -- Odbor republičkog parlamenta za odnose sa Srbima van Srbije odlučio je da od nadležnih organa zatraži donošenje Zakona o dijaspori. Član odbora, poslanik Demokratskog centra Velimir Simonović rekao je za Radio B92 da je inicijativa za donošenje tog zakona potekla na Saboru dijaspore održanom početkom godine u Beogradu.

Simonović kaže i da je jedno od pitanja koje bi bilo regulisano pomenutim zakonom bilo i pravo da državljani Srbije i Crne Gore, koji borave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u inostranstvu, u vreme izbora glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima državne zajednice: "U toku rasprave na odboru je ispalo da bi bilo zgodno da se neke stvari podignu na nivo rasprave u Skupštini. Tu je, recimo, pitanje služenja vojnog roka za naše mladiće iz dijaspore, pa i pitanje državljanstva, i pitanje učešća u izborima, a onda i pitanje da li treba da osnujemo ministarstvo za Srbe van Srbije i tako dalje, tako da se neke stvari regulišu zakonom i da se onda zna koje institucije ovde treba šta da rade", kazao je Simonović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.