Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odšteta za povredu časti novinara

Novi Sad -- Pripadnik neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović moraće da plati novinaru Dinku Gruhonjiću.

Odlukom suda u Novom Sadu Davidović mora da plati novinaru agencije Beta 500.000 dinara zbog povrede časti i ugleda. Novinar Dinko Gruhonjić tužio je Davidovića zbog tvrdnji da je manipulator i da je lagao kad je izveštavao o upadu neonacista na tribinu na Filozofskom fakultetu.

Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je sud potpuno usvojio tužbeni zahtev i utvrdio da je Davidović povredio Gruhonjićev ugled, čast i prava ličnosti.

Okrivljeni je obavezan da Gruhonjiću isplati 500.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove, kao i da podmiri troškove sudskog postupka od 66.000 dinara.

Davidović, koga je Gruhonjić tužio zbog uvreda i kleveta iznetih u knjizi "Slučaj Nacionalni stroj", ima pravo da se žali na odluku prvostepenog sudskog organa u roku od 15 dana.

Na suđenju održanom 4. juna Gruhonjić je odbacio sve navode iz Davidovićeve knjige i rekao da je reč o "najgorim mogućim uvredama i lažima, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu".

Oštećeni je na suđenju rekao da će u slučaju da dobije spor, tu sumu uplatiti u Fond novinarske solidarnosti, kao i prodicama žrtava ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Davidović je na suđenju rekao da nije imao nameru da uvredi Gruhonjića i da smatra da navodi iz njegove knjige Gruhonjiću nisu naneli štetu, ali je rekao da stoji iza svih stavova u knjizi.

Optuženi je u knjizi naveo da je "bilo prosto neverovatno da je cela lavina laži, podmetanja i medijskih naklapanja (povodom slučaja Nacionalni stroj) poticala od jedinog novinara koji je bio očevidac incidenta", označivši Gruhonjića kao "veštog manipulatora i propagandistu koji je sebe smatrao novinarem", odnosno "sivom eminencijom na tajnom zadatku".

Davidović je dodao da Gruhonjić radi i za radio "Dojče Vele" i naziva ga "novinarem-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi", a bavio se i pitanjem njegove nacionalne pripadnosti, licitirajući da li je Hrvat, Musliman ili nešto dugo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.