Održan četvrti festival svetlosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan četvrti festival svetlosti

Četvrti festival svetlosti održan je u portugalskom gradu Kaškaišu. Organizatori su veoma zadovoljni, pošto je manifestacija privukla više ljudi nego što grad inače ima stanovnika.

U centru pažnje višednevnog festivala bila je vatra. Tokom noći, posetioci su mogli da vide najrazličitije instalacije za koje se koristilo svetlo. Ove godine, ponuđeno im je 26 razlićitih dela, na takozvanoj stazi svetla, a pojedina od njih sa na samoj ivici magije. Za kratko vreme, festival >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetlosti stekao je reputaciju van granica Portugalije i počinje da privlači i strane turiste.

Ipak, najveći broj onih koji dolaze su iz same države, i iz okolnih regiona. Neki od njih festival posećuju svake godine i smatraju da je ovoga puta bilo najzanimljivije od početka.

U poređenju sa prethodnim godinama, sada sve izgleda mnogo interaktivnije, što je dobro.

Kaškaiš se nalazi u blizini najvećeg grada u zemlji, Lisabona. Poznat je po plažama, ali i po umetnosti i van festivala svetlosti. Tokom 19. i 20. veka upravo nma ovom mestu nalazilo se letovalište kraljevske porodice, i zato je brzo steklo veliku reputaciju. Iz gradske uprave smatraju da su i ovakve manifestacije veoma bitne za razvoj turizma, njihove glavne privredne grane.

"Procenjujemo da je za 3 dana festival posetilo oko 400.000 ljudi, što je veoma dobro, pošto je to dvostruko više nego 208.000 koliko imamo stanovnika. Najbolje je što grad oživi, puno je boja, svi mogu da podele uličnu umetnost", rekao je Karlos Kareiras, gradonačelnik.

Dodatnu dimenziju ovogodišnjem festivalu dodaje i činjenica da je 2015. od strane Ujedinjenih Nacija proglašena za godinu svetla i svetlosti. Takođe, organizatori pokušavaju kroz neke od instalacija da prikažu deo kulturnog nasleđa, kao i priča i mitova vezanih za grad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.