Odnosi Srbije i Belorusije prijateljski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2017, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi Srbije i Belorusije prijateljski

Odnosi Srbije i Belorusije su prijateljski i tradicionalno dobri, o čemu svedoče brojni primeri podrške beloruskog naroda Srbiji kroz istoriju poručio je danas predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Belorusijom Dragomir J. Karić.

On se sastao sa predsednikom Komiteta informisanja Belorusije Genadijem Davidovkom.

Kako je navedeno u saopštenju, Karić je dodao da je Poslanička grupa prijateljstva sa Belorusijom druga poslanička grupa u Skupštini po broju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << narodnih poslanika i da je trenutno čini više od 100 parlamentaraca.

Davidovk je ocenio da je Belorusija postala teren za pregovore i simbol mira u Evropi, na šta je njegova zemlja posebno ponosna.

On je upoznao članove grupe sa medijskom kompanijom na čijem je čelu, a koja u svom sastavu ima pet televizija i šest radio stanica, koje su u državnom vlasništvu i o čijem finansiranju odlučuje beloruski parlament.

Davidovk je istakao da postoji interes za saradnju sa RTS-om kroz projektnu saradnju, razmenu dokumentarnih filmova i serija.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je u Donjem domu beloruskog parlamenta formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom.

On je saradnju dve zemlje okarakterisao kao veoma dobru, iz čega su proizašli brojni sporazumi potpisani tokom nedavne posete premijera Srbije Belorusiji.

Prema njegovim rečima, Belorusija poklanja posebnu pažnju međuregionalnoj saradnji o čemu svedoči i bratimljenje 30 gradova iz Srbije i Belorusije sa tendencijom da ih bude još više.

Članica grupe prijateljstva sa Belorusijom Aleksandra Tomić upoznala je gosta iz Belorusije sa aktivnostima Skupštine Srbije u vezi sa ekonomskim reformama i fiskalnom konsolidacijom, ali i zakonima koji su omogućili da država izađe iz vlasničke strukture medija.

U saopštenju je navedeno i da su članovi grupe prijateljstva sa Belorusijom ocenili odnose dve zemlje kao istorijski prijateljske, sa posebnim osvrtom na želju da mladi Belorusi u što većem broju posete Srbiju, ali i na težnju Srbije da, pored članstva u EU, zadrži dobre odnose sa prijateljskim zemljama na istoku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Komiteta informisanja Republike Belorusije sastao se s PGP sa Belorusijom

Izvor: BKTV News, 28.Feb.2017

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva s Belorusijom, na čelu s predsednikom PGP Dragomirom J. Karićem, sastali su se danas s predsednikom Komiteta informisanja Republike Belorusije Genadijem Davidkom...Predsednik PGP je istakao da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i tradicionalno dobri,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.