Izvor: Blic, 22.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmah ukinuti sve sankcije

Odmah ukinuti sve sankcije

BEOGRAD (Tanjug) U Saveznom ministarstvu za inostrane poslove predstavnicima Trojke Evropske unije uručen je memorandum povodom primene sankcija EU protiv SRJ.

Imajući u vidu da zadržavanje sankcija EU nema nikakvog osnova i da se njima otežavaju ekonomska i humanitarna situacija u SRJ, doprinosi nestabilnosti regiona, što ne može biti u interesu EU ni Evrope u celini. SRJ zahteva da EU odmah ukine sve do sada donete sankcije. SRJ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadržava pravo da preduzima odgovarajuće mere za zaštitu svojih interesa i traženje materijalnog i drugog obeštećenja sudskim putem saopštilo je Savezno ministarstvo za inostrane poslove. Predstavnicima Trojke EU ukazano je da se sankcijama protiv SRJ krše suverenitet i teritorijalni integritet SRJ.

Najnovije 'pooštravanje finansijskih sankcija' pravi diskriminaciju između privrednih subjekata u SRJ na osnovu antidemokratskih, političkih kriterijuma, čime se, pored ostalog, želi postići razdor na unutrašnjem planu, što predstavlja flagrantno mešanje u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, članice UN. Time se krše ne samo Povelja UN već i ljudska prava, kao što je pravo na život, na rad i razvoj, na obrazovanje, pravo na udruživanje ekonomskih i društvenih činilaca u jednoj suverenoj evropskoj zemlji i dr. Sankcije EU protiv SRJ i politika konstantnih pritisaka, kako na ekonomskom, tako i na političkom, medijskom i drugim planovima, predstavlja kontinuirano nastojanje da se destabilizuje SRJ. Praktično isključivanje Crne Gore iz sankcija EU predstavlja direktan atak na ustavno uređenje SRJ i jedinstvo naroda i rukovodstva zemlje. Primena sankcija protiv SRJ ima za posledicu sprečavanje regionalnog razvoja i interregionalnih procesa u jugoistočnoj Evropi, što je suprotno svim inicijativama za stabilizaciju i mir u regionu i šire u Evropi, za šta se sama EU javno zalaže. Sprovođenjem sankcija protiv SRJ članice EU istovremeno vezuju same sebi ruke nametnutom antievropskom politikom. Primena sankcija EU protiv SRJ nanosi velike štete i svim susednim zemljama i zemljama šireg regiona. Takođe, velike štete trpe i privredni i drugi subjekti u zemljama članicama EU, koji tradicionalno imaju dobru saradnju sa privrednim subjektima u SRJ. Očigledno je da EU sa produžavanjem primene sankcija protiv SRJ otežava otklanjanje posledica rušilačke agresije NATO, kako bi građani Jugoslavije živeli u teškom uslovima i kako bi se sprečio ekonomsko-tehnološki napredak jugoslovenske privrede. SRJ, uprkos razaranjima NATO agresora, dugotrajnim sankcijama i izdržavanju oko jednog miliona izbeglica i raseljenih lica, beleži višestruko brži ekonomski rast nego većina susednih zemalja kojima je obećana znatna pomoć kao nagrada za razne vidove učešća u agresiji NATO na SRJ. Iz navedenih razloga, režim sankcija EU je za SRJ neprihvatljiv i SRJ traži da EU odmah preispita svoju politiku prema SRJ i ukine sankcije. Istovremeno, upućena je instrukcija svim ambasadama SRJ u zemljama članicama EU da u ministarstvima inostranih poslova zemlje službovanja uruče memorandum i nastupe na istoj liniji, tražeći da se sankcije odmah ukinu navodi se u saopštenju.

Zrenjaninci pomorandžama 'budili' stanovnike Bagljaša

Svi dobrovoljno u policiju Udružena opozicija Valjeva saopštila

Prekinuti protesti Dragan Kojadinović na protestu ispred Skupštine grada

Policajci 'zarobljeni' u Palati 'Beograd' Narodni pokret 'Otpor' u dogovoru sa ostalim studentskim organizacijama odlučio

Počinje studentski bunt Neizvesna poseta lidera opozicije Rusiji

DS i DSS čekaju poziv Savezna vlada uručila memorandum predstavnicima EU

Odmah ukinuti sve sankcije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.