Odluka o izručenju Divjaka u julu

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o izručenju Divjaka u julu

Beč -- Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, neće biti doneta pre sredine jula, saopšteno u Beču.

Divjak, čije izručenje traže i Srbija zbog zločina počinjenih nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992, ali i BiH, nalazi se u Austriji od kraja marta od kad je uhapšen po međunarodnoj poternici Srbije.

Predstavnik austrijskog Ministarstva pravde Kristijan Pilnaček je austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se slučaj izručenja Divjaka Srbiji, o čemu odlučuje Zemaljski sud u Kornojburgu, nalazi u postupku.

"Odluka suda u slučaju postupka izručenja ne treba da se očekuje pre sredine jula. Još uvek nije obavljeno saslušanje Divjaka, a i advokat se još nije izjasnio. Takodje se proveravaju dokumenta", objasnio je on.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad vojnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine, koji su počinili su pripadnici Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih jedinica, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a zarobljeno je njih 215. Stradalo je deset oficira, 28 vojnika i četiri civila, a po nacionalnom sastavu 32 Srbina, šest Hrvata i četiri Bošnjaka.

Kako su u četvrtak preneli mediji BiH, Divjak traži da mu se omogući povratak u BiH zbog čega je uputio pisma predsedniku, kancelaru, ministru inostranih poslova i ministarki pravde Austrije u kojima moli da mu se u što kraćem roku omogući povratak u BiH.

Divjak je 3. marta uhapšen na bečkom aerodromu Švehat po poternici Srbije nakon čega je prebačen u zatvor u Kornojburgu, iz kojeg je, uz kauciju u visini od 500.000 evra koja je plaćena iz Kantona Sarajevo, pušten 8. marta da čeka odluku o ekstradiciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka o izručenju Divjaka Srbiji u julu

Izvor: S media, 10.Jun.2011

Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, neće biti doneta pre sredine jula. Divjak od kraja marta čeka na odluku o ekstradiciji. ..Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koja ga tereti za...

Nastavak na S media...

Odluka o izručenju Divjaka Srbiji ne prije sredine jula

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2011

BEČ - Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koja ga tereti za zločine počinjene nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, neće biti donijeta prije sredine jula, najavio je danas predstavnik austrijskog Ministarstva...

Nastavak na Nezavisne Novine...

O izručenju Divjaka ne pre sredine jula

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011

Odluka austrijskih vlasti o izručenju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koja ga tereti za zločine počinjene nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, neće biti doneta pre sredine jula, najavio je danas predstavnik austrijskog Ministarstva pravde Kristijan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Beč: Odluka o izručenju Divjaka u julu

Izvor: Večernje novosti, 10.Jun.2011

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak koji se tereti za zločine nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u Austriji od kraja marta čeka na odluku o ekstradiciji Srbiji

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.