Odluka o Zemunu nije nezakonita

Izvor: B92, Beta, 21.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o Zemunu nije nezakonita

Beograd -- Ustavni sud Srbije nije prihvatio inicijativu SRS za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspuštanju Skupštine opštine Zemun.

Sud je ocenio da je Skupština Beograda tu odluku donela u okviru svojih statutarnih ovlašćenja, pošto je utvrdila da Skupština opštine Zemun nije u roku, do 17. novembra prošle godine, donela svoj statut.

Prema obrazloženju sudije izvestioca Katarine Manojlović-Andrić, Skupština Beograda je odluku o raspuštanju donela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 5. marta ove godine, pošto je utvrdila da za donošenje statuta opštine Zemun nije postojao kvorum, budući da je, od ukupno 57 odbornika, na sednici moglo da glasa samo 27, što je i potvrđeno presudom Okružnog suda u Beogradu.

Prema njenim rečima, ne samo da taj akt nije usvojen, već nije ni objavljen u "Službenom glasniku" Srbije, što znači da nije ni stupio na snagu, pa prema tome ne može da ima ni pravno dejstvo.

Statut gradske opštine Zemun u formalno-pravnom smislu i ne postoji, rekla je Andrićeva i dodala da je zato Skupština Beograda ispravno utvrdila da statut opštine Zemun nije donet u zakonskom roku i odlučila da raspusti Skupštinu opštine Zemun, što je bila i dužna da učini.

Ona je objasnila da iz toga proizlazi da odluka Skupština Beograda nije nesaglasna sa zakonom, a budući da Ustav ne uređuje nepotrebno ovlašćenja gradske opštine po ovom pitanju, nema ni osnova za ocenu ustavnosti te odluke.

SRS je Ustavnom sudu 10. marta podnela inicijativu za ocenu zakonitosti odluke o raspuštanju Skupštine gradske opštine Zemun i o obrazovanju privremenog organa opštine.

Radikali su osporavali zakonitost odluke tvrdeći da gradska opština nije jedinica lokalne smouprave i da nema svoje izvorne poslove, kao i da se njene nadležnosti i organizacija određuju satutom grada.

Okružni sud u Beogradu potvrdio je legitimitet privremene uprave u Zemunu 10. aprila, a tri dana kasnije raspisani su vanredni lokalni izbori u toj opštini, koji će biti održani 7. juna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud odbacio zahtev SRS

Izvor: RTS, 21.Maj.2009

Nije prihvaćena inicijativa SRS za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o raspuštanju Skupštine opštine Zemun i obrazovanju privremenih opštinskih organa, odluka je Ustavnog suda Srbije. ..Ustavni sud Srbije nije prihvatio inicijativu Srpske radikalne stranke za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.