Izvor: B92, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena sednica Skupštine Crne Gore

Podgorica -- U Podgorici je u četvrtak iznenada otkazana sednica crnogorskog parlamenta na kojoj je mandatar za sastav nove vlade Milo Đukanović trebalo da predstavi članove kabineta i podnese ekspoze o programu vlade. Zvanično je saopšteno da je do ovog otkazivanja došlo zbog dodatnih konsultacija, a nezvanične informacije prenosi dopisnik Radija B92 iz Podgorice Srđan Janković. Razlog za otkazivanje je neslaganje SDP-a sa određenim personalnim rešenjima zbog kojih je ova stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbila da učestvuje u radu skupštine. Pošto rad parlamenta bojkotuje i opozicija, DPS nije imala kvorum za početak sjednice. Neodržavanje sjednice oštro su kritikovali predstavnici opozicionih stranaka koji su ocjenili da je u toku žestok spor DPS-a i SDP-a zbog sastava vlade.

Portparol SNP-a Dragan Koprivica kaže: "Đukanović nije dobio ove izbore, tj. nije ih dobio sam i sad mora taj kolač očigledno da dijeli sa svojim koalicionim partnerima i zbog toga mora da plaća određenu cijenu, kao što je ovo blamiranje cijele skupštine Crne Gore i samih građana".

Kako je objavila crnogorska štampa, SDP je nezadovoljna, između ostalog, zbog smjene ministra policije Andrije Jovićevića, ali i zbog jednog broja personalnih rješenja koje je predložio Đukanović, a verifikovao DPS.

Funkcioneri DPS-a i SDP-a nisu bili raspoloženi da komentarišu odlaganje sjednice na kojoj je trebalo da bude izabrana nova vlada. Kadrovskim rešenjima neprijatno je iznenađen i Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene: "Ja mogu da izrazim svoju duboku zabrinutost mogućnošću da će ovakva vlada, sastavljena manje-više od partijskih vojnika i odanih ljudi g. Đukanoviću, zaoštriti odnose i sukobe između partijske države i struktura civilnog sektora oko pitanja reformi".

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić najavio je da će u četvrtak odložena sednica crnogorskog parlamenta, najverovatnije biti održana početkom naredne sedmice, kada će biti i izabrana nova vlada mandatara Mila Đukanovića. "Odlaganje sednice bilo je potrebno zbog dodatnih konsultacija sa Socijaldemokratskom partijom o najboljim rješenjima za sastav nove vlade i nije u pitanju nikakav spor već odgovoran odnos prema formiranju novog kabineta", rekao je Sekulić agenciji SRNA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.