Izvor: B92, 19.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaže se rad na Studiji zbog Haga

Brisel -- B92 saznaje iz izvora u Briselu da će rad na Studiji izvodljivosti pridruživanja EU biti odložen na neodređeno vreme.

Ukoliko ne bude znakova saradnje sa Haškim tribunalom, delegacija Evropske komisije neće davati negativnu ocenu, već će saopštiti da se rad na Studiji nastavlja, što praktično znači još jedno odlaganje na neodređeno vreme. U međuvremenu, Beogradom će proći nekoliko delegacija i visokih zvaničnika Unije.

Serija evropskih zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sledećih desetak dana dolazi u Beograd. U petak će, na poziv predsednika SCG Svetozara Marovića, visoki predstavnik EU Havijer Solana u Beogradu razgovarati sa predstavnicima državne zajednice i republika članica.

"Havijer Solana dolazi u Beograd da u razgovorima sa zvaničnicima SCG pomogne u rešavanju problema izbora za državnu zajednicu, ali ključno je da Beograd i Podgorica postignu sporazum između sebe", kaže Solanin portparol, Kristina Galjak. "Evropska Unija će prihvatiti svaki dogovor koji su obe strane spremne da prihvate.Naš stav je jasan - mi bismo više voleli dosledno poštovanje Ustavne povelje, ali smo takođe spremni da prihvatimo svaki sporazum koji su dve strane spremne da primene", kaže Galjakova.

"Poštovanje Ustavne povelje je važno, ali je takođe važno izaći iz tog ćorsokaka", kaže Galjak. "Ne možemo reći da je pitanje izbora najvažnije u odnosima između EU i SCG, a zaboraviti na probleme kao što je saradnja sa Haškim sudom, gde još uvek nema napretka. Prepreka za Studiju izvodljivosti je delimično otklonjena na ekonomskom planu, ali pitanje Haga i dalje je bez rešenja", kaže Galjakova.

Naravno, slučaj saradnje sa Haškim sudom biće u fokusu i na pretstojećim sastancima. "U slučaju Haga, EU ne može da izmisli nova rešenja, EU očekuje rezultate. Na liderima SCG je da u potpunosti sarađuju sa Međunarodnim sudom u Hagu", kaže Kristina Galjak.

Sledeće nedelje komesar za proširenje EU, Oli Ren dolazi u prvu posetu Beogradu. Njegova poruka biće verovatno slična onoj koju je nedavno uputio i Hrvatskoj - vrata Evrope su otvorena, pod uslovom da se zatvori pitanje Haga. Ključni momenat za Studiju o izvodljivosti biće, međutim, dolazak delegacije Evropske komisije, 27. januara.

Labus: Sve ispunjeno, osim Haga

Na vest o mogućem odlaganju rada na izradi Studije o izvodljivosti, zbog toga nesaradnje sa Hagom, stigle su i prve reakcije ministara i funkcionera vladajućih stranaka.

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da on kao zvanični pregovarač u ime Vlade Srbije nema informacije o odlaganju rada na Studiji izvodljivosti. On napominje da treba sačekati ishode današnjeg razgovora sa predstavnikom Evropske komisije Štefanom Leneom, zatim sa Havijerom Solanom u petak, kao i sa komesarom za proširenje EU 25. januara: "Posle tih razgovora, u naredna dva-tri dana ćemo tačno znati kakva je pozicija Brisela i danas ne bih spekulisao. Ono što mogu da ponovim i što nam je ponovljeno nekoliko puta, jeste da postoje neke pretpostavke za pozitivnu Studiju o izvodljivosti. Sve smo ispunili, osim one vezane za punu saradnju sa Haškim tribunalom".

Labusov stranački kolega i predsednik Skupštine Predrag Marković očekuje da će i preostali politički uslovi, koji su potrebni za pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti biti ispunjeni: "Srbija je ispunila institucionalne uslove, ekonomski preduslovi su takođe ispunjeni, ostali su neki preduslovi, politički. Na to sasvim sigurno ne utiče gospodin Solana, nego utiče Srbija. Ja sam uveren da će svi odgovorni ljudi uraditi svoj deo posla".

Ministar za kapitalne investicije, Velimir Ilić kaže da je mogućnost da odlaganja izrade Studije o izvodljivosti zbog nesaradnje sa Hagom, posledica toga što nas Evropa ne razume: "Solana je dolazio toliko puta i ništa se bitnije nije dogodilo, prema tome ja nisam baš mišljenja da će njegova predstojeća poseta nešto bitnije promeniti. Možda je Solana političar koji nas izuzetno ne razume i nikada nas nije razumeo i kad nam je bilo najteže".

Gostujući u emisiji Kažiprst B92 nešto pre objavljivanja nezvanične informacije da bi rad na Studiji o izvodljivosti mogao biti odložen na neodređeno vreme, visoki funkcioner DSS-a, Dušan Proroković rekao je da u ovom trenutku ne može da proceni koliko će saradnja sa Hagom uticati na mišljenje o radu na toj studiji, ali je ocenio da to nije najvažniji problem.

Marović: U martu studija izvodljivosti

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je da očekuje da će SCG u martu dobiti studiju izvodljivosti. "Poznati razlozi oko političkih odluka o Hagu držali su je u nekom 'stend baju' i odlagali tokom čitave 2004. godine. Vjerujem da je sada došlo vrijeme da napišemo studiju.

Poslijednji je trenutak da to odlaganje prekinemo", rekao je Marović Radioteleviziji Srbije.

Državna delegacija Srbije i Crne Gore, koju je predvodio Marović, posetom Edinburgu, glavnom gradu Škotske, završila je višednevnu zvaničnu posetu Velikoj Britaniji i večeras doputovala u Beograd.

Pozivamo SCG da sarađuje s Hagom

Komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren, pozvao je vlasti SCG da sarađuju s Haškim tribunalom.

Ren je, u izlaganju u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, saopštio da "Evropska komisija radi na Studiji izvodljivosti o pripremljenosti Srbije i Crne Gore za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU. "Ja ću o tim pitanjima iduće nedelje razgovarati prilikom posete Beogradu", rekao je evropski komesar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.