Izvor: S media, 05.Mar.2011, 02:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor SPC za KiM: Potrebno više saradnje sa Crkvom

Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Kosovo i Metohiju ocenio je da je u ovom istorijskom i izuzetno teškom trenutku za Srbe na Kosovu i Metohiji neophodna što tešnja saradnja države i Crkve, kako bi se očuvalo njegovo jedinstvo. Uvode se nove mere protiv Artemija.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji, kako je konstatovano, mora biti više nego ikada homogen, požrtvovan, strpljiv i solidaran, ne bi li se obezbedili povoljniji uslovi, ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za život preostalih već i za povratak onih koji su svoja ognjišta pod prisilom morali da napuste.

“Ovo je pitanje od istorijskog značaja i tiče se i nas danas, ali i naraštaja koji dolaze i koji očekuju našu odgovornost i postojanost”, saglasili su se članovi Odbora na čelu sa patrijarhom Irinejom.

Odboru su, pored patrijarha Irineja, koji je predsednik Odbora, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episko bački Irinej, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, episkop vranjski Pahomije, episkop šumadijski Jovan, episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je i potpredednik Odbora.

Stvarnu i izuzetno tešku trenutnu situaciju po srpski narod na Kosovu i Metohiji crkvenim velikodstojnicima su predstavili Aleksandar Jovanović i Dragoljub Popović, Srbi starosedoci koji i danas žive na Kosovu i Metohiji.

Odbor je najavio nove mere protiv monaha Artemija, koji je, kako je konstatovano, "nastavio sa delovanjem koje nema nijednu dodirnu tačku sa izvornim predanjem svete pravoslavne Crkve, koje nadahnjuje duh mira, razuma, istine, sabornosti i jedinstva".

S obzirom na to da, kako se navodi, monah Artemije ni u čemu ne poštuje odluke patrijarha srpskog, Sabora i Sinoda i kako se i dalje beskrupulozno predstavlja kao jedini pravoslavni srpski episkop i jedini nosilac “istine”, proitv njega će biti preduzete adekvatne crkveno-kanonske mere.

Pored toga, Odbor je konstatovao i nekanonsko i protivzakonito otvaranje “katakombnog” sabilarišta njegove sekte usred Beograda.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.