Izvor: B92, 16.Mar.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena inicijativa DRI

Beograd -- Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu nije prihvatio inicijativu DRI da se izmenom zakona rok zastarelosti produži sa jedne na tri godine.

Državna revizorska institucija predložila je izmenu Zakona o prekršajima jer, kako navodi DRI, zastarelost gonjenja za većinu prekšaja sankcionisanih propisima čija se primena kontroliše u postupku revizije nastupa i pre nego što počne postupak revizije.

Zakljčak Odbor je da bi promena Zakona o prekršajima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značila promenu koja bi se odnosila na sve prekršaje i na sva lica, a da je već Zakonom o budžetskom sistemu propisano da se postupak može pokrenuti i posle tri godine od učinjenog prekršaja.

Odbor je naveo da bi produženje opšteg roka zastarelosti sa jedne na tri godine promenilo prekršajnu odgovornost i prekršajno gonjenje utvrđeno Zakonom o prekršajima i sistem kaznenog prava, s obzirom da bi se takav rok zastarelosti odnosio na sve prekršaje i na sva pravna i fizička lica.

Zakonom o prekršajima, kako je naveo Odbor, utvrđeno je da se izuzetno, za prekršaje iz oblasti carinskog, spoljnotrgovinskog i deviznog poslovanja, javnih prihoda i finansija, prometa roba i usluga, životne sredine i vazdušnog saobraćaja, može posebnim zakonom propisati duži rok zastarelosti gonjenja.

Tako je, kako navodi odbor, Zakonom o budžetskom sistemu već utvrđeno da se prekršajni postupak može pokrenuti u roku od tri godine od dana kada je prekršaj učinjen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.