Od 1. marta Kfor štiti samo četiri manastira

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Feb.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. marta Kfor štiti samo četiri manastira

KOSOVSKA MITROVICA - Komandant Kfora nemački general Erhard Biler izjavio je da će nakon smanjenja broja međunarodnih vojnika na Kosovu od 1. marta pod zaštitom Kfora ostati samo četiri manastira - Visoki Dečani, Sv. Arhangeli, Devič i Pećka Patrijaršija.

"Četiri manastira ostaće pod zaštitom Kfora nakon 1. marta - Visoki Dečani, Devič, Sv. Arhangeli i Pećka Patrijaršija. Vreme kada će policija početi da obezbeđuje Devič i Arhangele biće definisano od strane NATO vlasti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izjavio je Biler. On je rekao da će se sa posebnom pažnjom raditi na daljem prenosu nadležnosti na Kosovsku policijsku službu kada su u pitanju manastiri na Kosovu, da je uveren da lokalna policija ima neophodne kapacitete da izvrši zadatak i da ozbiljno shvata brigu Srpske pravoslavne crkve po ovom pitanju.

Biler je u intervjuu za kosovski veb portal M-MŽG ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu mnogo bolja nego što postoji percepcija u javnosti i medijima u Evropi o bezbednosti ovde, ali i da postoji izuzetak koji se odnosi na sever Kosova. "Na severu Kosova imamo bezbednosnu situaciju koja je gora nego u ostalim delovima Kosova. Kada sam stigao početkom septembra ovde bilo je upotrebe eksploziva, bilo je pucnjave, nemira, zastrašivanja, to vidim i sada povremeno", rekao je on.

Govoreći o najavljenom smanjenju broja vojnika, Biler je istakao da Kfor neće imati borbene grupe koje će imati određene zone odgovornosti, ali da će pod svojom komandom imati dve borbene grupe koje mogu biti raspoređene bilo gde na Kosovu. "Takođe ćemo imati rezervne snage u Prištini koje će sačinjavati italijanski karabinjeri i portugalski padobranci", rekao je nemački general.

Njegovo viđenje je da kompletno povlačenje Kfora sa Kosova nije pitanje za diskusiju i da će takva odluka biti politička - na najvišim političkim nivoima. "Moj zadatak je da do 1. marta smanjim broj vojnika na 5.000 i mislim da će onda ta struktura ostati jedan duži period. Za sada nema planova za dalje smanjivanje", rekao je Biler.

Biler je rekao da od budućeg dijaloga između Prištine i Beograda lično očekuje da će razgovori doprineti boljoj bezbednosnoj situaciji, što je u interesu svih. Osvrćući se na navode iz izveštaja Dika Martija, rekao je da nije odgovornost Kfora da istražuje ili da krivično goni pojedince, ali da bi Kfor mogao da pomogne ako je to potrebno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.