Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrasci za izveštaje o kampanji

Beograd -- Novi pravilnik i obrasci za izveštavanje o prikupljanju i trošenju novca za izborne kampanje objavljeni su u Službenom glasniku.

Podnosioci izbornih lista izvestiće po završetku izbora koliko su novca dobili i potrošili iz budžeta i iz privatnih izvora. U privatnim izvorima biće razvrstani i pojedinačno prikazani prihodi od članarine, novčani i nenovčani prilozi, kao i prilozi pravnih lica u novcu, poklonima i uslugama, a posebno će se voditi računa o pojedinačnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilozima iznad 6.000 dinara.

Svi pojedinačni prilozi veći od 6.000 dinara ili više pojedinačnih čiji je zbir veći od 6.000 biće pobrojani, uz ime i prezime, odnosno naziv i adresu davaoca.

Stranke će u izveštaju prikazati i prihode od legata, imovine i priloge od promotivnih aktivnosti, prenete sa stalnog računa stranke na poseban, otvoren za finansiranje kampanje.

I troškovi će biti razvrstani - za plakate, oglase, radio, televiziju, druge medije, spotove, publikacije i druge troškove, uz navođenje kome je novac uplaćivan.

Novi obrazac predložila je nevladina organizacija Transparentnost Srbija, a propisao je bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, dan pre nego što je konstatovana njegova ostavka.

Izbori po zakonu iz 2000.

Parlamentarni izbori će se održati prema zakonu iz 2000. godine, gde je cenzus pet odsto, a za manjine prirodan prag.

Zakon je usvojen posle petooktobarskih promena, a izmenjen u februaru 2004. godine. Poslanici se biraju po proporcionalnom sistemu, uz cenzus od pet odsto za stranke, koalicije i grupe građana. Pošto Skupština ima 250 mesta, "većinske" liste osvajaju najmanje 12 mandata.

Izuzetak su stranke i koalicije nacionalnih manjina za koje važi prirodan prag - za jednog poslanika potreban je "prosečan broj glasova" - ukupan broj birača koji su glasali, podeljen brojem poslanika.

Izmenama zakona iz 2004. godine propisano je da na stranačkim izbornim listama mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola.

Izborna lista je potvrđena kad je svojim potpisima podrži najmanje 10.000 birača, a liste se dostavljaju najkasnije 15 dana pre dana određenog za održavanje izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.