Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeno 50 odsto uništenih kuća

Priština -- Proces obnove srpskih kuća uništenih tokom martovskog nasilja se uspešno odvija.

Ovo je izjavio predsednik komisije Vlade Kosova za sanaciju šteta, ministar Bedžet Brajsori i precizirao da su obnovljene 263 kuće, dok je 205 u fazi rekonstrukcije.

"50 odsto uništenih srpskih kuća je obnovljeno. Program se odvija prema predviđenoj dinamici. Očekuje se da se obnova završi do oktobra", naglasio je Brajsori u izjavi koju prenosi Radio Slobodna Evropa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, oko 50 uništenih kuća u naselju Potkaljaja, u starom delu Prizrena, neće biti obnovljeno do novembra, s obzirom na to da je za njihovu obnovu potreban poseban program i dodatno vreme. Uništene škole u Kosovu Polju i Obiliću, kako je rekao, biće obnovljene pre početka školske godine.

Brajsori je pozvao srpsku zajednicu da sarađuje u realizaciji programa obnove uništenih kuća. "Tražimo saradnju srpske zajednice. U opštini Prizren su vlasnici kuća tražili velika finansijska sredstva kao kompenzaciju, ali mi to nismo mogli da prihvatimo. Mi ovako radimo i pozivamo ih da sarađuju sa komisijom i lokalnim vlastima, kako bi se program obnove završio, jer je upravo njima i namenjen", rekao je Brajsori.

Brajsori je dodao da je vlada izdvojila i početni fond od 3,7 miliona evra za obnovu verskih objekata, ali da još nije utvrdjen program njihove obnove. "To je procena Saveta Evrope, koji nije odredio dinamiku obnove. Ali sigurno je da se radi o dugom procesu za koji su potrebna velika finansijska sredstva. Pozivam i međunarodnu zajednicu da pomogne, jer vlada nema mogućnosti da obnovi uništene verske objekte", zaključio je Brajsori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.