Obezbeđena podrška Zakonu o informisanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđena podrška Zakonu o informisanju

BEOGRAD - Liberalno demokratska partiija (LDP) saopštila je danas da je dobila podršku predlagača izmena i dopuna Zakona o informisanju za sve primedbe i zahteve, koji su usaglašeni sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U saopštenju se navodi da će izmene Zakona o informisanju biti usvojene uz prihvatanje amandmana kojima se ukida obavezan depozit za osnivanje medija, ukida zabrana rada medija u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << blokade računa duže od 90 dana i kao metod rešavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo.

Obavezno razlikovanje za nenamerne greške

Biće uvedeno obavezno pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamernu grešku i kontinuiranog kršenja slobode informisanja.

Procedura prenosa vlasništva nad medijima biće detaljno razrađena podzakonskim aktima kako bi se obezbedila primena opštih pravila pravnog prometa, uz garancije slobode raspolaganja, ali i sprečavanje izbegavanje pratećih obaveza, navodi se u saopštenju.

Za LDP je najvažnije da postignuta saglasnost omogućava da se u zemlji zadrži i ojača politička stabilnost evropskih snaga do dobijanja statusa kandidata Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, dodaje se u saopštenju.

"Ističemo da zbog zaštite javnog interesa ni na koji način nećemo sarađivati sa partijama Vojislava Koštunice, Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja, koje svoju šansu isključivo traže u haosu koji bi pratio rušenje vlade", poručio je LDP.

Građani i dalje mogu da računaju na podršku LDP svim reformskim nastojanjima, sve do prihvatanja kandidature za članstvo u EU.

Posle te odluke biće otvoren prostor za nove izbore i formiranja jasne i efikasne vlade, navodi se u saopštenju.



Mediji izbegavaju plaćanje novčanih kazni

Trenutna situacija je, kaže Senić, takva da pojedini mediji izbegavaju plaćanje sudskih novčanih kazni i drugih obaveza tako što fiktivno prenose vlasništvo na nove kompanije koje osnivaju pa to pitanje mora biti rešeno. "G17 plus izražava zadovoljstvo činjenicom da je dogovor postignut i da će izmene Zakona o informisanju biti usvojene jer danas u praksi ne postoje nikakve sankcije za pojedine medije koji sprovode karakterna ubistva, objavljuju najteže laži, pornografiju i šire govor mržnje", naveo je Senić.

On je ponovio da G17plus smatra da se ovim izmenama Zakona ne uvodi cenzura i medijski mrak već stvarna odgovornost i sprovodive sankcije za velike laži i klevete objavljene u medijima.

G17: Dogovor sa DS i LDP
Član Predsedništva G17 plus Vlajko Senić potvrdio je danas Tanjugu da je ta stranka sa Demokratskom strankom i Liberalno demokratskom partijom postigla dogovor da vladin Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju bude usvojen.

"Dogovoreno je da bude prihvaćen amandman opozicije koji predviđa brisanje odredbe o privremenoj obustavi delatnosti osnivača medija kojima je račun u blokadi duže od 90 dana. Dodatnim pravnim analizama utvrđeno je da će taj problem efikasnije biti rešavan kroz primenu stečajnog zakonodavstva", kazao je Senić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema Seniću, član predloga zakona koji se odnosi na mogućnost prenosa prava vlasništva ostaje u dokumentu jer se njime ne sprečava prodaja ili prenos javnog glasila, već se novi vlasnik obavezuje da solidarno odgovara za sve obaveze proizašle iz poslovanja tog medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Dobili smo podršku za primedbe na Zakon o informisanju

Izvor: NaDlanu.com, 29.Avg.2009

BEOGRAD, 29. avgusta 2009. (Beta) - Liberalno-demokratska partija (LDP) saopštila je u subotu da je dobila podršku predlagača izmena i dopuna Zakona o informisanju za sve primedbe i zahteve usaglašene sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i Misijom OEBS-a. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Prolaze izmene Zakona o informisanju

Izvor: Blic, 30.Avg.2009, 01:30

Zakon o javnom informisanju biće izglasan sutra u Skupštini Srbije. DS i G17 plus će imati većinu jer je postignut dogovor oko amandmana na kojima je insistirao LDP...Liberalno-demokratska partija saopštila je juče da je dobila podršku predlagača izmena i dopuna zakona o informisanju za sve primedbe...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.