Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja 12 Srba kod Podujeva

PODUJEVO - U Livadicama kod Podujeva, gde je pre osam godina u terorističkom napadu na autobus "Niš-ekspresa" poginulo 12, a povređeno više od 40 Srba, danas je tročlana delegacija Srpskog nacionalnog veća (SNV) položila venac i upalila sveće.

Predsednik SNV Dragan Velić rekao je da je strašna cinjenica da, posle osam godina, za napad odgovara samo jedna osoba.

On je izrazio ocekivanje da će se nalogodavci za ovaj teroristički akt pronaći.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Hapšenje

Velić je zatražio od međunarodne zajednice da se ovaj, ali i svi ostali slučajevi u kojima su stradali Srbi na Kosovu i Metohiji u celini istraže i odgovorni uhapse.

"Samo pod uslovom da se vinovnici ovih nedela pronađu u privedu pravdi, moguće je tražiti mirno i stabilno rešenje, koje ce biti obostrano prihvatljivo", rekao je Velić.

Potpredsednik SNV Rada Trajković izrazila je žaljenje što na mestu terorističkog napada ne postoji nikakvo obeležje koje će ukazati na sve one koji su stradali i najavila inicijativu da se na tom mestu podigne spomenik.

Napad na autobus "Niš-ekspresa" u Livadicama, nadomak Podujeva, koji se dogodio na današnji dan pre osam godina, jedan je od najtragičnijih primera stradanja Srba na Kosovu i Metohiji od završetka sukoba u pokrajini 1999. i dolaska međunarodnih snaga.

Od posledica eksplozije, na licu mesta je poginulo 12 putnika srpske nacionalnosti koji su autobusima putovali iz Niša ka Gračanici da bi na Zadušnice obišli groblja.

Eksploziv

Eksploziv je bio podmetnut u kanalizacionoj cevi ispod puta u Livadicama kod Podujeva. Oklopni transporter Kfora koji je predvodio kolonu od šest autobusa, bez posledica je prešao preko mesta gde je mina bila postavljena.

U napadu su poginuli otac, majka i dvogodišnji sin - Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Mirjana Dragović, Sunčica Pejačić, Tihomir Stojković, bracni par Tokić, Dragan Vukotić, vozac autobusa, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić.

Advokat porodica nastradalih Živojin Jokanović izjavio je Tanjugu da je kosovski Albanac Fljorim Ejupi zbog tog zločina prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, ali da ta kazna ne može biti satisfakcija oštećenima u nesreći, ni porodicama koje su izgubile svoje bližnje.

"Ostalo je nejasno ko su nalogodavci, ali i ko su izvršioci ovog stravičnog zločina, dužnost je predstavnika tužilaštva da se istraga u vezi sa slučajem 'Livadice' usmeri u onom pravcu koji će otkriti ko su nalogodavci, a ko pravi izvršioci ovog napada", rekao je Jokanović.

On smatra da Ejupi u ovom slučaju može samo da predstavlja "kariku" u nizu organizatora, nalogodavaca i onih koji su vodili akciju u Livadicama 2001. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.