Obamina administracija se neće baviti Kosovom

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina administracija se neće baviti Kosovom

Malo je verovatno da će nova američka administracija otvoriti pitanje nezavisnosti Kosova, jer bi to iziskivalo visoku diplomatsku cenu, koju tim predsednika Baraka Obame nije spreman da plati, ocenio je Čarls Ingrao, balkanolog i profesor univerziteta u Indijani.



„Posle razgovora koje sam vodio sa zvaničnicima Stejt departmenta mislim da je malo verovatno da će SAD dovoditi u pitanje odluku administracije predsednika Džordža Buša da prizna nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova”, izjavio je Ingrao Glasu Amerike.

Pokretanje tog pitanja bi, po njegovim rečima, iziskivalo visoku diplomatsku cenu, koju Obamina administracija nije spremna da plati.

„Oni taj politički kapital ne žele da potroše na Kosovo”, naglasio je Ingrao.

On je dodao da je, tokom nedavnog boravka u Beogradu, stekao utisak da srpska strana želi još neke ustupke pre nego što, kako je rekao, pristane na nezavisnost Kosova.

Takva očekivanaja su, po njegovom mišljenju, nerealna.

„Američka strana ne želi više da se bavi Kosovom”, naglasio je Ingrao. „Bavljenje Kosovom bi, za Obamu, značilo da mora ponovo da traži od saveznika da menjaju politiku koju su usvojili i sprovodili proteklih godina. To bi bio gubitak energije i minimalnog kapitala s kojim Obama ulazi u Belu kuću”.

Ingrao je ocenio da nikakav rezultat koji bi mogao da se postigne na Kosovu ili u Bosni i Hercegovini ne bi mogao da se poredi sa američkim nacionalnim interesima kada je reč o rešavanju pitanja Avganistana, Iraka, Irana, Severne Koreje ili izraelsko-palestinskog sukoba.

„Ukoliko, međutim, nova administracija bude mogla da doprinese daljoj stabilizaciji zapadnog Balkana bez obimnih diplomatskih manevara, nije isključeno da će ona to i učiniti”, kazao je profesor istorije na Univerzitetu Perđu.

Ingrao smatra da bi najbrži put do toga da Beograd prizna nezavisnost Kosova bio taj da se Srbima ponudi bilo finansijska, bilo teritorijalna kompenzacija.

„Zbog toga što oko 150.000 kosovskih Srba ne može da se vrati kući i zato što do sada nije organizovana ni zaštita, ni gonjenje odgovornih za maltretiranje povratnika, trebalo bi obezbediti kompenzaciju srpskim izbeglicama, bilo finansijsku, bilo teritorijalnu”, predložio je on.

Ingrao je, međutim, priznao da bi se Priština verovatno suprotstavila takvom predlogu, a nije izvesno ni da bi ga Vašington podržao.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ingrao: Obama nema dovoljno kapitala da se ponovo bavi pitanjem Kosova

Izvor: VOA, 18.Nov.2008

Čarls Ingrao, balkanolog i profesor istorije na Univerzitetu Perdju, u Indijani, koji je nedavno posetio Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, smatra da je malo verovatno da će administracija novoizabranog predsednika Baraka Obame posvetiti veću pažnju ..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.