Obama: Obezbediti mir na Kosovu

Izvor: Blic, 03.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Obezbediti mir na Kosovu

Potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD Barak Obama, u pismu upućenom Mirjani Samardžiji, predsednici Kongresa srpskog ujedinjenja, poručio je da se, nakon proglašenja nezavisnosti, svim ljudima na Kosovu mora omogućiti da žive u mirnom, tolerantnom i prosperitetnom društvu, u kojem su religijski objekti i prava manjina u potpunosti zaštićeni.



„Srbija i njen narod mnogo su propatili tokom poslednje dve decenije i Srbi zaslužuju prosperitetniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i mirniju budućnost", navodi Obama u pismu. On je poručio da podržava „krajnji cilj potpune integracije Srbije u demokratski Zapad, uključujući i članstvo u evroatlantskim institucijama kao što je EU".

„Podržavam i na svaki mogući način ću pomagati razvoj dijaloga između svih strana na Kosovu, jer verujem da se mir i stabilnost mogu jedino ostvariti rešenjima koja su prihvatljiva za sve strane", navodi Obama. On je istakao da „čak i u odsustvu zajedničkog dogovora prava manjina i potreba za zaštitom istorijskih religijskih objekata predstavljaju teme o kojima se ne pregovora".

Kongres srpskog ujedinjenja saopštio je juče da je Obama u pismu ocenio da mir na Kosovu može biti „istinski osiguran" samo rešenjima prihvatljivim za obe strane. Obama je naglasio da će nastaviti da pruža podršku Dejtonskom, ali i Erdutskom sporazumu.

„Jasno ću naznačiti da očekujem da sve strane tog dogovora, uključujući i Hrvatsku, poštuju svoje obaveze", kaže Obama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama: Mir i stabilnost na Kosovu

Izvor: B92, 04.Mar.2008, 08:37

Vašington -- Barak Obama poručio da će, ako postane predsednik SAD, raditi na tome da se osigura mir i stabilnost na Kosovu..."Mir i stabilnost na Kosovu mogu biti jedino istinski osigurani rešenjima koja su prihvatljiva za obe strane", naveo je kandidat za nominaciju Demokratske partije na predsedničkim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.