OTKRIVAMO Prosuta kafa prizemljila Nikolića

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Prosuta kafa prizemljila Nikolića

Vladin avion kojim je predsednik Nikolić neuspešno pokušao da odleti u Rim nije imao nikakav kvar na motoru, kako su tvrdili njegovi saradnici, otkriva „Blic”.

Pravi razlog zbog koga su Tomislav Nikolić i njegov tim morali juče da se vrate sa pola puta i otkažu posetu papi Franji mnogo je bizarniji: osoblje aviona prosulo je kafu na instrument-tablu, zbog čega su morali da se vrate za Beograd, potvrđeno je „Blicu” u Vladi Srbije.

- Let je krenuo bez problema. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pilot je podigao letelicu na propisanu visinu i prebacio na autorežim. Tada je uobičajeno da se putnicima posluži kafa, ali je neko od osoblja slučajno prosuo kafu po instrument-tabli. Pilot i stjuardesa su hitno počeli da brišu tablu i nehotice su aktivirali izvlačenje krilaca, kada je avion počeo da se trese i da gubi visinu - kaže naš sagovornik iz Vlade.

Stanislava Pak: Otkazao motor, bili smo šokirani

- Samo zahvaljujući velikom profesionalizmu i izuzetnom umeću našeg pilota izbegnuta je tragedija zbog kvara na motoru. Verujte da smo u jednom trenutku bukvalno padali kao kamen. Verujte da sam još u šoku i, što se nas iz Predsedništva tiče, ubuduće ćemo koristiti redovne linije. Slavićemo ovaj dan kao drugi rođendan - ovim rečima je predsednikova savetnica za medije Stanislava Pak odmah po dolasku u Beograd opisala svoju verziju događaja kod Livna u BiH, kada je Vladin „falkon 50“ doživeo nezgodu.

Kako bi izbegao tragediju, pilot je ručno pokušao da stabilizuje letelicu.

- Krenuo je u poniranje, što je dovelo do prave panike među saradnicima predsednika Nikolića. Sigurno im nije bilo nimalo prijatno, ali je pilot uspeo da avion stabilizuje posle desetak sekundi. Međutim, zbog prekršene procedure morao je da se vrati u Beograd. Avion je u potpuno ispravnom stanju sleteo na beogradski aerodrom, što su utvrdili i inspektori Direktorata za civilno letenje, koji su odmah izvršili uviđaj - objašnjava naš izvor, i dodaje da će kompletan izveštaj o letu biti završen najverovatnije u ponedeljak.

Savetnik za spoljnu politiku Ivan Mrkić izjavio je juče po dolasku u Beograd da je avion „falkon 50” poleteo oko osam sati ujutro, i da je jedan motor nešto kasnije tokom leta otkazao.

- Letelica je postala nestabilna, tresla se, mi smo bukvalno leteli po avionu. Preživeli smo pravu dramu, a u Beograd smo nepovređeni sleteli samo zahvaljujući prisebnosti i veštini pilota i kopilota - tvrdio je Mrkić.

Zašto su predsednikovi savetnici Stanislava Pak, Ivan Mrkić i Oliver Antić izmislili priču da je kvar na motoru bio uzrok otkazivanja posete Tomislava Nikolića - nismo uspeli da saznamo jer oni odbijaju komunikaciju sa „Blicom”.

Stručnjak za avijaciju Petar Vojinović objasnio je juče da „falkon“ ima tri motora, i da je bez problema mogao da leti i sa dva, koja su radila.

Avion s predsednikom Nikolićem krenuo je juče ujutru iz Beograda, preko Draginja i Koceljeva, ka BiH. Let je proticao normalno, a avion se polako, brzinom od oko 724 kilometra na sat, popeo iznad 10.000 metara. Sve je proticalo bez problema do trenutka kada je avion iznad mesta Crvenice u BiH napravio nagli zaokret. Avion je tada počeo da pada sa dostignute visine, sve do oko 7.700 metara, dok mu se brzina spustila na ispod 600 km/h. U Srbiju, otprilike iznad Loznice, ušao je pri brzini od oko 660 km/h i visini od oko 6.100 metara.

Nikolić je povodom neodlaska u Vatikan uputio pismo izvinjenja papi Franji, a predsednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović su telefonirali srpskom kolegi zabrinuti za njegovo zdravlje.

Antić: Padali smo nosem 

- Čulo se kao da je nešto puklo kad smo bili na 10.000 metara i onda smo počeli okomito da padamo nosem nadole... To je trajalo nekoliko minuta... Onda su piloti uspeli da aktiviraju druga dva motora - ispričao je Nikolićev savetnik Oliver Antić.

Kako je istakao, situacija je bila „dosta dramatična“, ali svi su bili prisebni, „a posebno predsednik Nikolić“.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hoćemo istinu: Ko je prosuo kafu u avionu Vlade Srbije?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2015

Vladin avion kojim je predsednik Nikolić neuspešno pokušao da odleti u Rim nije imao nikakav kvar na motoru, kako su tvrdili njegovi saradnici. Pravi razlog zbog koga su Tomislav Nikolić i njegov tim morali juče da se vrate sa pola puta i otkažu posetu papi Franji mnogo je bizarniji: osoblje aviona...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nikolićev avion se prizemljio zbog prosute kafe?

Izvor: Radio 021, 19.Apr.2015, 09:22

Vladin avion kojim je predsednik Nikolić neuspešno pokušao da odleti u Rim nije imao nikakav kvar na motoru, kako su tvrdili njegovi saradnici, otkriva Blic...Pravi razlog zbog koga su Tomislav Nikolić i njegov tim morali juče da se vrate sa pola puta i otkažu posetu papi Franji mnogo je bizarniji:...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.