OPOZICIJA U CG OČEKUJE OBRAČUN S MAFIJOM, A NE S MITROPOLITOM

Izvor: Kurir, 19.Jan.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPOZICIJA U CG OČEKUJE OBRAČUN S MAFIJOM, A NE S MITROPOLITOM

PODGORICA - Najava crnogorskog tužilaštva da će protiv mitropolita Amfilohija biti podneta prekršajna prijava zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti izazvala je mnoštvo reagovanja prosrpskih stranaka, koji poručuju da bi crnogorska vlast trebalo da hapsi i da se obračunava s mafijom, a ne s Mitropolijom.

Komentarišući tu najavu, koju je sinoć saopštila državni tužilac Vesna Jovićević, Amfilohije je rekao da on ne bi bio ni prvi ni poslednji mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kome bi se u Crnoj Gori sudilo na pravdi Boga. On je rekao da će razmotriti najavu Višeg državnog tužilaštva i dodao "mi smo uvek na sudu i pred sudom", a i "vreme je da se malo odmorim od mnogih obaveza".

Amfilohije: Biblijska reč

Amfilohije je podgoričkim "Vijestima" kazao da su ga poslanice Svetog Petra nadahnule i da njegova reč, iako ponekad oštrija, ne znači da nije govor ljubavi.

"To je biblijska riječ, ne bi li doprla do svesti i savesti ljudi i ne bi li se u njima probudilo ono što je večno i neprolazno", rekao je Amfilohije.

Najava da će protiv mitropolita biti pokrenut prekršajni postupak, a možda i krivična odgovornost došla je nekoliko sati nakon razgovora Amfilohija s premijerom Igorom Lukšićem, kome je ukazao na "veoma veliku ugroženost" Mitropolije.

Najuticajnija opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlast da obustavi dalje zavađanje naroda i hajku protiv Mitropolije i mitropolita Amfilohija i da oštricu usmeri protiv onih koji, kako navode, pljačkaju građane Crne Gore i razaraju sve njene vrednosti.

"U trenutku kad pred Crnom Gorom stoji obaveza definitivnog obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, režim zamenom teza pokušava da pažnju javnosti prebaci na drugi teren, nanovo zaoštravajući obračun s Mitropolijom i mitropolitom", navodi se u saopštenju te stranke.

Pomračeni umovi

Umesto da hapsi "nosioce organizovanog kriminala" i rasvetljava korupcionaške afere koje vode do vrhova vlasti, ispunjavajući prvi od sedam uslova Evropske unije, režim, ističe SNP, zloupotrebljava navodno nezavisno Državno tužilaštvo, stavljajući ga u službu svojih nečasnih radnji protiv Mitropolije i njenog velikodostojnika.

SNP navodi da svakom razumnom građaninu treba da bude jasno da je reagovanje Amfilohija prirodno u situaciji kada neki "pomračeni umovi" pozivaju na rušenje hramova po Crnoj Gori i otimanje svetinja i vekovne imovine Mitropolije.

Lider parlamentarne opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić je poručio da bi svaki pošteni građanin Crne Gore trebalo da se stidi nakon izjave tužilaštva da će protiv mitropolita biti pokrenut prekršajni postupak.

"U državi u kojoj caruju organizovani kriminal i narko-bande, u kojoj se unutar političkih struktura na vlasti otvoreno podržava jednoumlje, nije se ni moglo očekivati nešto dobro i uzvišeno", kazao je Mandić.

U takvoj državi se, smatra on, mogu i pronaći osobe koje su spremne na sve, pa i na „takvu drskost da lažno optuže jednog episkopa".

Nema dokaza protiv kriminalnih grupa

Tako se i desilo, kaže on, da to tužilaštvo ekspresno pronalazi neke dokaze protiv mitropolita, a navodno nemaju dovoljno dokaza protiv Stanka Subotića, Aca Đukanovića, Brana Mićunovića, Darka Šarića, Safeta Kalića ili Taksina Šinavatre.

"Očigledno je da je ovaj napad na mitropolita Amfilohija iniciran od organizovanog kriminala kako bi se skrenula pažnja sa šefova organizovanih kriminalnih grupa", smatra Mandić.

Demokratska srpska stranke je ocenila da se tužilaštvo na najgrublji mogući način uključilo u propagandnu mašineriju vlasti sa ciljem da se izvrši pritisak na građane Crne Gore uoči popisa.

"Pitamo tužilaštvo zašto nije podiglo optužnicu protiv predsednika parlamenta, nacionalsocijaliste, Ranka Krivokapića, koji je pogrdno govorio o jednom narodu čije je pripadnike nazvao izvanjcima, sveštenike nazvao bukvom i pozivao na otimanje crkvene imovine", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je upozorila tužilaštvo da se upustilo u opasne namere i da će njihova pretnja mitropolitu imati nesagledive posledica za Crnu Goru i njene građane.

Predsednik Stranke srpskih narodnjaka Dobrilo Dedeić je kazao da bilo kakav sudski proces Amfilohiju treba da prati izlazak na ulice vernika Srpske pravoslavne crkve i svih istinski građanski orijentisanih ljudi.

Tragična dominacija dnevne politike

"Tom činu treba da se pridruže sve parlamentarne i vanparalamentarne opozicione partije, sa izuzetkom čiji su lideri paralelno i funkcioneri pseudocrkvene organizacije Miraša Dedeića", kazao je u saopštenju Dedejić, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Udruženje boraca ratova od 1990. godine najavu Višeg državnog tužioca ocenjuje kao jasne pokazatelje tragične dominacije dnevne politike nad radom crnogorskog državnog tužilaštva.

"Crna Gora nije sposobna da sve organizovane religije uvede u okvire koje treba da imaju u sekularnoj državi, ali i da se zaštiti od njihovih zloupotreba", ocenio je programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Boris Raonić.

On je kazao da ponašanje brojnih velikodostojnika crkve ukazuje na ispravnost crnogorske poslovice "nije svaki časni krst na časnim grudima".

"Najnovije izjave mitropolita Amfilohija su kontinuitet onoga sto smo imali priliku sa čujemo dugo godina i tako posmatrane, upućuju na zaključak da ni crkva ni država na ovom prostoru nisu u mogućnosti da isprate civilizacijski nivo koji je Evropa odavno postigla", rekao je Raonić.

Raopnić smatra da je vera odavno na ovim prostorima izašla iz sfere intime i postala poligon dnevne politike, a najveći zločini su učinjeni upravo u ime njeno, što govori da je ovaj prostor i dalje vednosno veoma daleko do Evrope.

Podgorički advokat Nikola Martinović je objasnio da mitropolit nema imunitet kao crkveni velikodostojnik niti bilo kakve povlastice.

Mitropolit Amfilohije je na Badnji dan prokleo onog ko sruši osveštani hram na Rumiji. On je, potom, rekao da su do njega došle pretnje da bi i neka od džamija mogla biti ugrožena.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi u CG: Obračunajte se sa mafijom, ne sa Amfilohijem

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2011, 01:21

Najava crnogorskog tužilaštva da se protiv mitropolita Amfilohija podnese prekršajna prijava zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti izazvala je mnoštvo reagovanja prosrpskih stranaka, koji poručuju da bi crnogorska vlast trebalo da hapsi i da se obračunava s mafijom, a ne sa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.