Izvor: B92, 22.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS pozdravio ukidanje vanrednog stanja

Beograd -- Predsedavajući OEBS-a i ministar inostranih poslova Holandije Jaap de Houp Šefer izrazio je u utorak, u razgovoru sa premijerom Srbije Zoranom Živkovićem, zadovoljstvo efikasnošću vlasti u Beogradu u borbi sa organizovanim kriminalom. Šefer je ocenio da vlast nije zloupotrebila mere vanrednog stanja i da su institucije očuvale stabilnost i funkcionalnost, navodi se u saopštenju Vlade. Šefer je takođe rekao da bi OEBS izvršio pritisak na srpske vlasti da nisu danas ukinule >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vanredno stanje.

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović rekao je u razgovoru sa predsedavajućim OEBS-a da očekuje skraćeni postupak za prijem državne zajednice u program "Partnerstvo za mir". Holandski ministar inostranih poslova je sa zvaničnicima Srbije i SCG razgovarao i o izradi akcionog plana o harmonizaciji odnosa SCG koji je važan za Evropsku komisiju i za dalju integraciju u EU. Šefer je rekao da će OEBS podržati državnu zajednicu u pripremama za prijem u EU: "Misija OEBS-a na čelu sa ambasadorom Mauricijem Masarijem i u buduće će činiti sve, naračito ako to bude zatraženo, da pomogne SCG da prihvati sve vrednosti EU. Politička stabilnost i vladavina prava u ovoj zemlji su važni za čitav region i Evropu", rekao je predsedavajući OEBS-a. Šefer je između ostalog naglasio značaj jučerašnje predaje Miroslava Radića, jednog iz "vukovarske trojke" optužene pred Haškim sudom, i dodao da veruje da će proces saradnje sa Hagom biti nastavljen predajom i ostalih "velikih riba".Ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović rekao je nakon susreta sa Šeferom da očekuje da će naša zemlja u saradnji sa OEBS-om unaprediti stanje u domaćem pravosuđu a da će se takođe nastaviti odlučna saradnja sa Hagom. Predsedavajući OEBS-a sutra će posetiti Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.