O ukidanju viza od 30. januara

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ukidanju viza od 30. januara

Brisel – Evropska komisija odlučila je juče da 30. januara pokrene dijalog s vlastima u Beogradu o potpunom ukidanju viza za putovanja građana Srbije u Evropsku uniju.

Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini je dao uputstva nadležnim telima Evropske komisije da sa srpskim vlastima 30. januara u Beogradu pokrene dijalog na tehničkom nivou, saopštio je Fratinijev portparol Frizo Roskam Abing.

Moguće je da epilog tog dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bude utvrđivanje spiska uslova koje srpske vlasti moraju ispuniti za dobijanje bezviznog režima EU za srpske žitelje koji putuju u Uniju, istakao je Fratinijev predstavnik za štampu.

Komesar Fratini je saopštio da je „taj dijalog opipljiv dokaz političke posvećenosti sprovođenju obaveza koje je preuzela Evropska unija”, naglasivši da to potvrđuje evropsku perspektivu Srbije.

On je rekao i da su tehničke pripreme stručnjaka Evropske komisije i vlade u Beogradu dovoljno odmakle, tako da je doneo odluku o „strukturnom dijalogu” s Beogradom koji treba da omogući i bolji nadzor budućeg sporazuma i mera za slobodno putovanje građana Srbije u EU.

Frizo Roskam Abing je takođe istakao da komesar Fratini i Evropska komisija sa zadovoljstvom primaju na znanje da će Srbija uvesti biometrijske pasoše od marta ove godine, dodao je on.

Fratinijev portparol je podsetio na to da je od 1. januara već stupio na snagu sporazum o viznim olakšicama za putovanja srpskih državljana u EU.

Beta

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.