O šest tačaka posle Božića

Izvor: Blic, Tanjug, 04.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O šest tačaka posle Božića

Nova runda trojnih tehničkih pregovora Beograda, Prištine i Unmika počeće treće nedelje januara, ali sam datum još nije određen. Beograd će insistirati na implementaciji kosovskih „šest tačaka" iz pisma generalnog sekretara UN Ban Ki Muna predsedniku Srbije Borisu Tadiću, dok će kosovska strana akcenat staviti na širenje institucija Kosova na sever pokrajine.



Beograd planira da se na prvom sastanku predstavnika Beograda i Unmik administracije precizno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utvrde elementi šest tačaka, a posebna pažnja biće posvećena pitanjima policije, carina i sudstva, kojima će se na Kosovu baviti Euleks.

- Mi insistiramo na implementaciji šest tačaka, čemu se Albanci protive. Zadatak Unmika, koji je i dalje naš jedini sagovornik, jeste da Albance ubedi da prihvate taj plan i da u oblastima kao što su policija, carina i sudstvo da instrukcije Euleksu - kaže za „Blic" Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Međutim, mediji sa Kosova prenose da će se razgovarati o širenju institucija Kosova na delove u kojima većinu čine Srbi, a posebno na severu Kosova. Takođe, kako se navodi, za razliku od prethodnih pregovora, Unmik bi ovog puta mogao da pokuša da bude „konkretniji", odnosno namerava da organizuje direktne sastanke kosovskih i srpskih eksperata. Prištinski dnevnik „Kosova Sot" piše da su visoki zvaničnici Unmika potvrdili da će se pregovori nastaviti i da će se bazirati na poslednjem izveštaju o Kosovu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Kako se dodaje, misija UN će tretirati srpske paralelne institucije na Kosovu kao ravnopravnu i legitimnu stranu u pregovorima.

Šta predviđa plan UN

Plan u šest tačaka podrazumeva da policija i pravosuđe u delovima Kosova u kojima većinu čine Srbi ostane pod kišobranom Ujedinjenih nacija, kao i granični prelazi dok bi prihod od carina išao na račun lokalne samouprave. Plan predviđa da kontrola granica ostane pod nadležnošću Kfora. Preostale tri tačke odnose se na saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNMIK najavljuje nove pregovore

Izvor: RTV Pink, 04.Jan.2009

Mediji: Najava nove runde tehničkih pregovora Beograda i Prištine. . . Preostali deo Misije UN na Kosovu. (UNMIK) i njen šef Lamberto Zanijer počeće novu rundu tehničkih. pregovora između Prištine i Beograda, piše danas prištinski dnevni. list Kosova Sot.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.