O izručenju Ganića za nedelju dana

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 13.Apr.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O izručenju Ganića za nedelju dana

LONDON - Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme.

Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi pretres održi 20. aprila.

Preciziran zahtev

 Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da su engleski tužioci bili veoma zadovoljni načinom na koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je tužilaštvo Srbije preciziralo zahtev za ekstradiciju člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića.

- Mi smo malo preformulisali, odnosno precizirali naš zahtev za ekstradiciju i oni su jako zadovoljni načinom kako smo mi to uradili, ali niko ne može da kaže koliko će proces ekstradicije trajati, možda tri do četiri meseca. Slučaj Pinoče je trajao godinama - rekao je Vukčević za B92.

Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut izjavio je za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

- Mi smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtev za ekstradiciju - rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da nema elemenata krivičnog dela, niti odgovornosti.

Ganićev branilac je istovremeno demantovao navode pojednih medija o tome da je odobren zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je ranije da će konačnu odluku o izručenju Ganića doneti britanski ministar unutrašnjih poslova.

Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu "Hitrou" po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Sledeće ročište za Ganića 20.aprila

Izvor: Press, 13.Apr.2010

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, koje sumnjiči člana ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici, danas su sudu u Vestminsteru dostavili dokumenta kojima bi trebalo da ojačaju zahtev za njegovo izručenje Beogradu ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.