Nužna saradnja obrazovanja i kulture za razvoj društva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nužna saradnja obrazovanja i kulture za razvoj društva

Organizacija umetnika BazaArt objavila je Zbornik radova sa konferencije "Kulturna uloga škole i obrazovna uloga kulture - Drama u obrazovanju".

Ta konferencija okupila je u junu ove godine u Dečjem kulturnom centru Beograda brojne stručnjake u oblasti kulture i obrazovanja, nastavnike, umetnike, pedagoge, studente, đake...

Cilj je bio da se povežu pojedinci, organizacije i ustanove iz oblasti obrazovanja i kulture koji razvijaju saradnju ta dva sektora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Predgovor za Zbornik napisala je glavna i odgovorna urednica Sunčica Milosavljević, a uvod Milan Mađarev.

Kako ističe autorka jednog od radova u Zborniku prof. dr Ana Pešikan (Filozofski fakultet), "umetnost ima ozbiljan potencijal da uči i vaspitava da mislimo drugačije, da vidimo dublje, dalje, da kada pogledamo istu sliku ne vidimo samo isto ono što vide svi, već da se vidi ono što je novo i različito".

U Zborniku su objavljene i preporuke, čija autorka je prof. dr Vesna Đukić, a odnose se na mere predložene Ministarstvu prosvete, Ministarstvu kulture, lokalnim samoupravama i resornim ministarstvima koja se mogu povezati sa sektorima obrazovanja i kulture, kao telima Vlade Srbije koja imaju autoritet za vođenje praktičnih politika.

Na nedavnoj tribini na kojoj je predstavljen Zbornik zaključeno je da se, ipak, ne smeju čekati sistemske mere, jer se sporo donose, već svi učesnici u obrazovanju i kulturi moraju preduzeti inicijativu i samostalniju ulogu, navodi se na sajtu BazaArt-a.

U dijalogu o saradnji obrazovanja i kulture razmatrana su pitanja: šta je uloga obrazovanja u razvoju društva, koja je uloga kulture u "učenju za život" i mogu li se stvoriti neophodni uslove za društveni preobražaj i celovito odrastanje mladih generacija, ukoliko obrazovanje i kultura deluju razdvojeno.

Zbornik radova sa konferencije o kulturnoj ulozi škole i obrazovnoj ulozi kulture može se preuzeti besplatno sa sajta Bazaarta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.