Novi pasoši ipak na deset godina

Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pasoši ipak na deset godina

Dragan Jočić

Beograd -- Dragan Jočić prihvatio amandman SRS na Predlog zakona o putnim ispravama kojim se utvrđuje da pasoši važe deset a ne pet godina.

Tako će amandman SRS-a postati sastavni deo Predloga zakona o putnim ispravama o kome parlament raspravlja. Vlada Srbije je taj amandman ranije odbila uz obrazloženje da je rok od pet godina određen sa stanovišta tehnologije izrade putnih isprva, štampanja obrazaca, bezbednosti i pouzdanosti podataka sadržanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u dokumentu, posebno biometrijskih.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija je kazala da će ta stranka glasati za usvajanje amandmana SRS-a jer je vađenje pasoša skupo i opterećuje građane Srbije, pa bi rok njegovog važenja trebalo da bude deset godina.

Ministar policije Dragan Jočić je, govoreći o novom obrascu pasoša koji će sadržavati prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi, kazao da ti podaci neće moći da budu zloupotrebljeni.

On je rekao da će biometrijski čip sadržati tri podatka - fotografiju, potpis i otisak prsta građanina, kao i da će čip moći da se čita samo direktnim stavljanjem na uređaj koji je za to predviđen.

Vlada Srbije prihvatila je amandman poslanika Saveza vojvođanskih Mađara da se imena pripadnika nacionalnih manjina u pasoše upisuju u izvornom obliku to jest onako kako su upisani u izvode iz matične knjige rođenih.

Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje taj zakon, Srbija će prvi put, kao nezavisna država, dobiti pasoše sa državnim obeležjima.

Predlogom zakona je predviđeno da važeći pasoši bivše države SRJ budu zamenjeni novim putnim ispravama Srbije do 31. decembra 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.