Norveška nije tražila puštanje Haradinaja

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška nije tražila puštanje Haradinaja

Stav norveškog ambasadora na Kosovu Sverea Johana Kvalea da bi bivšeg komandanta OVK-a Ramuša Haradinaja trebalo pustiti na slobodu do sudjenja nije stav Norveške, istakla je ambasada Norveške u Holandiji u pismu upućenom Haškom sudu.

U pismu je ukazano da je ambasador Kvale poslao privatno pismo Haradinajevom advokatu Rodniju Diksonu, 27. jula ove godine, u kome je izneo svoj lični stav da bi Haradinaja trebalo pustiti privremeno na slobodu do početka procesa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << će biti ponovljen po šest od 37 tačaka optužnice.

"Vlada Kraljevine Norveške želi da naglasi da privatna zapažanja ambasadora Sverea Johana Kvalea upućena Rodniju Diksonu ne predstavljaju ni na koji način stav vlade Kraljevine Norveške po pitanju tog slučaja", istaknuto je u pismi dostavljenom Haškom tribunalu.

Norveški ambasador na Kosovu je pozvao, u svojstvu privatnog lica, Haški tribunal da privremeno pusti na slobodu Haradinaja.

Kvale je izrazio uverenje da ne postoji opasnost da se Haradinaj neće vratiti na sudjenje pošto se, kako je napomenuo, dosad uvek dobrovoljno i u najkraćem roku odazivao na pozive.

Haradinaj je u prvostepenom procesu pred Tribunalom u aprilu 2008. godine oslobodjen optužbi za zločine na Kosovu 1998. godine.

Žalbeno veće Tribunala je, medjutim, 21. jula ove godine naložilo da se sudjenje ponovi po šest od prvobitnih 37 tačaka optužnice, koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica, kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine. Haradinaj je uhapšen 20. jula i prebačen u Hag.

Prvostepeno sudsko veće je, izričući oslobadjajuću presudu bivšem lideru OVK usled nedostatka dokaza, ukazalo na to da je bilo zastrašivanja i uznemiravanja svedoka.

Žalbeno veće je, u odluci o ponavljanju sudjenja, ocenilo da prvostepeni proces nije bio pravičan, jer nisu saslušana dva ključna svedoka, koji su odbili da svedoče, jer su bili uznemiravani i zastrašeni.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Privatni stav diplomate prema Ramušu Haradinaju

Izvor: Danas, 13.Avg.2010

Stav norveškog ambasadora na Kosovu Sverea Johana Kvalea da bi bivšeg komandanta OVK-a Ramuša Haradinaja trebalo pustiti na slobodu do suđenja nije stav Norveške, istakla je ambasada Norveške u Holandiji u pismu upućenom Haškom sudu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.