Ništa od posebne srpske policije

Izvor: Glas javnosti, 21.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od posebne srpske policije

PRIŠTINA - Šef Unmika Lamberto Zanijer negirao je juče da je predložio stvaranje srpske policije u okviru Kosovske policijske službe, van komandnog lanca KPS-a.

Zanijer je na konferenciji za novinare kazao da nije mogao ranije da demantuje te napise koje su objavili pojedini prištinski mediji jer je bio na godišnjem odmoru van Kosova.

Prema njegovim rečima, nikada nije predložio poseban lanac komandovanja u Kosovskoj policijskoj službi koji bi se odnosio na pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << srpske nacionalnosti.

- Nikad nikome nisam pomenuo poseban lanac komandovanja - rekao je Zanijer i dodao da smatra da je veoma važno za Kosovo i sve zajednice da imaju funkcionalnu multietničku policiju.

Šef Unmika rekao je da je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović na poslednjem sastanku održanom u Prištini predložio da se ponovo uspostavi lanac komandovanja u KPS-u pod kontrolom Unmika i dodao da mu je odgovorio da je „proces transformacije već započet i da ne treba praviti posebnu istoriju“.

Govoreći o svojoj ulozi posrednika u uspostavljanju dijaloga Beograda i Prištine, Zanijer je rekao da sebe vidi kao posmatrača, a ne kao nekog ko predlaže rešenja.

On je ocenio da su predlozi, kako je rekao, koji su došli od srpske strane „nerealni“ i dodao da je o tim predlozima obavestio i Vladu Kosova. Govoreći o carini, Zanijer je priznao da je neophodno da se na severu Kosova obezbedi prisustvo legalne vlasti, pošto je „tamo sve van kontrole“, što se koristi za ilegalne poslove.

Šef Unmika, međutim, ni danas nije odredio rok do kada će se carina vratiti na prelazima na severu Kosova, niti je spomenuo neku meru koja se može tamo preduzeti.

„Da bi Kosovo imalo funkcionalni carinski sistem, moraju da se vrate carinski punktovi na severu Kosova“, kazao je on i ocenio da bi bilo veoma važno da se o tom pitanju uspostavi saradnja sa Beogradom.

Zanijer smatra da u svetu postoje posebne carinske zone u odnosu na teritoriju i da se sličan model može primeniti i na Kosovu.

„Kosovo kao jedinstvena carinska zona može funkcionisati u odnosu na beogradsku zonu“, rekao je on i dodao da nikada nije predložio stvaranje „nekih podcarinskih zona na severu Kosova“.

„Uvek sam Kosovo posmatrao kao jednu carinsku zonu“, precizirao je Zanijer.

Kod nas na Kosovu glasi jedna zanimljiva poslovica: NEMOJ BITI GLUP K'O SRBIN, ili, GLUP SI KO SRBIN , i td.

Tresla se gora,rodio se mis!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.