Niš: Uzgoj ruža iz svih krajeva sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Uzgoj ruža iz svih krajeva sveta

U Pasi Poljani kod Niša nalazi se jedan od najstarijih ružičnjaka u ovom kraju. Na površini od 45 ari, porodica Stojković već 40 godina uzgaja ruže svih vrsta iz svih krajeva sveta. Najbrojnije su vrste proizvedene u Nemačkoj i Francuskoj, ali ima i autohtonih primeraka selektovanih baš na imanju Stojkovića.

Nalazi se u društvu katrin denev, barona rotšilda, ajfelove kule, kraljevine danske .... to su samo neke od preko 1000 sorti ruža na imanju Tomislava Stojkovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz okoline Niša. Po struci biolog, po zanimanju službenik u penziji nekadašnje mašinske industrije, uz ruže živi preko 40 godina i trenutno ima oko 35 hiljada sadnica.

Trenutno stanje ružičnjaka posledica je visokih temperatura, jer kaže ova lepotica traži i umerenu klimu i dosta vode što na našem podneblju ima u proleće i jesen. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu Stojkovići uspevaju da opstanu na tržištu tokom čitave godine.

Svaka ruža ima svoju priču ali jedna autohtona je potpuno posebna.

Stojkovići uspevaju da naprave ekonomsku računicu od ovog posla. Ruže prodaju cvećarama, hotelima i pijacama, nisu na gubitku i uživaju u poslu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.