Izvor: B92, 18.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikoljdanska deklaracija: Stvoriti srpski i albanski entitet

Kosovska Mitrovica -- Više od sto odbornika skupština optština Kosova i Metohije iz Štrbca, Novog brda, Prištine, centralnog Kosova, Kosovskog pomoravlja i opština sa severa Kosova proglasilo je u četvrtak Nikoljdansku deklaraciju kao odgovor na Standarde za Kosovo koje je sačinio šef UNMIK Hari Holkeri bez učešća Beograda i srpske zajednice u Pokrajini. U Nikoljdanskoj deklaraciji se navodi da je stvaranje dva entiteta na prostoru Kosova i Metohije - srpskog i albanskog jedina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politička opcija koja sprečava dalji egzodus i progon Srba i da pitanje entiteta za Srbe nije političko već egzistencijalno pitanje. Kako se navodi, stvaranjem dva entiteta stvaraju se realni uslovi za trenutni, masovni i održiv povratak Srba, za punu slobodu kretanja i nestanak "geta", za povratak srpske vojske i policije.

Deklaracija polazi od toga da je KiM neotuđivi deo Srbije, odnosno SCG i da u skladu sa rezolucijom 1244 povratak Srbije na KIM mora da bude tendencija kako zvanične politike Srbije, tako i međunarodne zajednice. Deklaracijom se traži ukidanje novonastalih institucija kao što su Kosovska carina i Kosovski zaštitni korpus i zahteva da zvanični Beograd krene u odlučnu akciju za povratak proteranih državnih, privrednih, kulturnih, obrazovnih i verskih struktura. Srbi koji žive na KiM, kao delu države Srbije, su narod, a ne nacionalna manjina. "Konstituivnost strpskog naroda daje nam za pravo ostvarivanje decentralizacije, odnosno stvaranje funkcionalne samouprave Srba na KiM kroz entitet", navodi se u Nikoljdanskoj deklaraciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.