Nikolić: Zabrinutost oko poštovanja prava srpske zajednice na KiM

Izvor: Politika, 17.Jun.2013, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Zabrinutost oko poštovanja prava srpske zajednice na KiM

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas predstavnici UN za ljudska prava Navaneti Pilaj da postoji velika zabrinutost oko poštovanja ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Zbog toga, Srbija, kako je poručio, u direktnim pregovorima sa privremenom administracijom u Prištini, nastoji da zaštiti prava svih građana koji žive u toj pokrajini.

„Pošto je to deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teritorije Srbije koji je naša zemlja poverila u nadležnost UN, Srbiji je bitno da se tamo u potpunosti poštuju ljudska prava svih građana, pa tako i pripadnika srpske nacionalnosti”, naveo je Nikolić.

Predsednik Srbije je poručio i da je Srbija iskrena u nameri da primeni najviše standarde u zaštiti ljudskih prava, a da njen Ustav i zakoni te standarde već sadrže, saopšteno je iz Nikolićevog kabineta.

Srbija je u proteklih godinu dana, kako je istakao Nikolić, uradila mnogo i na planu uspostavljanja stabilnosti u regionu, što takođe ima pozitivan efekat u međunacionalnim odnosima.

Budući da je Pilaj posebno skrenula pažnju da još uvek postoje problemi pri poštovanju prava pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i pripadnika romske zajednice, Nikolić je rekao da će se lično postarati da država pošalje jasnu poruku da nikakvo nasilje ni prema kome neće biti tolerisano, a pogotovo neće biti tolerisano nasilje u porodici.

„Srbija je u prethodnom periodu uradila mnogo, ne zato što je neko spolja to tražio od nje, već zato što želimo da rešavamo probleme i da gradimo jedno humanije i modernije društvo u kome ćemo živeti i koje ćemo ostaviti našoj deci”, rekao je predsednik Srbije.

Visoka predstavnica UN za ljudska prava pohvalila je napore Srbije u afirmaciji ljudskih prava ne samo u zemlji, već i pred međunarodnim organizacijama.

Ona je rekla da je u februaru ove godine Srbija uspešno prošla kroz drugi krug procesa provere stanja ljudskih prava, koji podrazumeva implementaciju odredbi Akta o poštovanju ljudskih prava.

Takođe, Pilaj je istakla da je Srbija potpisnica skoro svih protokola UN o ljudskim pravima i da se nada da će ratifikovati i protokole koji obuhvataju ekonomska, socijalna i kulturna prava, kao i prava deteta.

------------------------------------------

Nikolić: Rešiti preostala sporna pitanja sa Makedonijom

BEOGRAD –Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas ambasadoru Makedonije Ljubiši Georgijevskom, kog je primio u oproštajnu posetu, da Makedonija nikada neće imati većeg i iskrenijeg prijatelja od Srbije i da zato očekuje da se sva preostala sporna pitanja što pre reše.

Nikolić se zahvalio Georgijevskom na njegovom doprinosu da se odnosi između naše dve prijateljske zemlje podignu na što viši nivo.

On je istakao da se to posebno ogleda u činjenici da je spomenik na Zebrnjaku obnovljen i da se prošle godine, prvi put otkako je Makedonija nezavisna, jedan srpski praznik zvanično obeležio na njenoj teritoriji, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Ambasador Georgijevski zahvalio je predsedniku Nikoliću na izuzetnoj saradnji u razvijanju prijateljstva između naših država i izrazio nadu da će se i ubuduće voditi politika koja će što više približiti naše zemlje i narode.

Tanjug

objavljeno: 17.06.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: Srbija najveći prijatelj Makedonije

Izvor: RTS, 17.Jun.2013

Makedonija nikada neće imati većeg i iskrenijeg prijatelja od Srbije, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je u oproštajnu posetu primio ambasadora Makedonije...Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Makedonije, Ljubišu Georgijevskog, kome se zahvalio na doprinosu...

Nastavak na RTS...

Nikolić: Makedonija nema većeg prijatelja od Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jun.2013

Predsednik Srbije preneo je ambasadoru Makedonije Ljubiši Georgijevskom, kog je primio u oproštajnu posetu, da Makedonija neće imati većeg prijatelja od Srbije...Tomislav Nikolić, predsednik Srbije.. ..Tomislav Nikolić se zahvalio Georgijevskom na njegovom doprinosu da se odnosi između naše...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.