Nikolić: Tražićemo ocenu ustavnosti Zakona o informisanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Tražićemo ocenu ustavnosti Zakona o informisanju

BEOGRAD - Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić najavio je danas da će zatražiti da Ustavni sud Srbije oceni ustavnost izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

"Put kojim ćemo mi da krenemo u obaranju ovog zakona je Ustavni sud Srbije, veoma brižljivo, veoma argumentovano. Ako imamo podršku bilo koje druge poslaničke grupe onda ćemo moći da pokrenemo inicijativu, a ako nemamo onda ćemo podneti predlog inicijative da se oceni ustavnost posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u delu u kome smo se mi Ustavom i zajedno sa građani obavezali na evropske vrednosti", rekao je Nikolić.

Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da se ne može zakonom regulisati oblast sloboda pa čak i ako zakon bude prihvatljiv za Ustavni sud, ukoliko to nije u skladu evropskim vrednostima.

"Pošto je predsednik Srbije potpisao Zakon o informisanju on stupa na snagu a samim tim stupaju na snagu i mere koje jedno demokratsko društvo a posebno ljudi koji rade u medijima mogu da preduzmu kako bi se zaštitili od svojevrsne diktature koju uvodi Demokratska stranka", rekao je lider SNS.

Nikolić je naveo da je SNS bio apsolutno protiv usvajanja izmena Zakona o javnom informisanju i dodao da SNS neće protiv medija koristiti nijednu mogućnost koju taj zakon predviđa.

On je rekao da je SNS veoma iznenadio napad šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloša Aligrudića "koji je u času kada je donet najgori mogući zakon u Srbiji odlučio da napadne SNS".

Nikolić je zatražio od predsednika DSS Vojislava Koštunice da se izjasni da li je on inicirao te napade, "kako bismo znali da li naš dogovor o saradnji i dalje važi".

Aligrudić je juče rekao da ponašanje SNS "stvara konfuziju" jer se cela poslanička grupa juče nije pojavila u sali kada se o predloženim izmenama glasalo u celini i da to odudara od "nepisanog dogovora" da opozicija prisustvuje glasanju i izjasni se protiv izmena Zakona o javnom informisanju.

"Što se naših budućih odnosa sa strankama iz opozicije tiče, ništa nije poremećeno, ali u poslednjih desetak dana te odnose neko remeti. Napadi dolaze iz DSS", rekao je Nikolić.

On je ponovio da je pokušao da se dogovori sa opozicijom da u glasanju u celini o izmenama Zakona o informisanju svi izađu iz sale kako bi u njoj ostali samo oni poslanici koji žele da zakon prođe, ali da su ostale opozicione grupe odbile da izađu iz sale.

Nikolić je najavio da će najverovatnije 18. septembra boraviti u Moskvi na zvaničan poziv Rusije koji će dobiti posredstvom ambasade te države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.