Nikolić: SPS razgovara sa DS-om

Izvor: B92, 13.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: SPS razgovara sa DS-om

Beograd -- Lider radikala Tomislav Nikolić izjavio je da je izvesno da je SPS "u velikim razgovorima sa Demokratskom strankom". DSS neće praviti vladu sa SPS-om, kaže Zoran Lončar.

"Nisu tačne tvrdnje Dačića da SPS razgovara samo sa SRS-om i DSS-NS, to je njegov izgovor za odlazak u 'žuti tabor'", rekao je Nikolić Tanjugu. Prema njegovim rečima, pregovori o formiranju vlade SRS-a, koalicije DSS-NS i koalicije SPS-PUPS-JS trajali su do pre 10-tak dana, kada je, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kazao, postalo jasno da socijalisti razgovaraju sa DS-om.

Nikolić je dodao da od tada radikali ne učestvuju ni u kakvim razgovorima o formiranju vlade.

Zamenik predsednika radikala je istakao da su se tada tri strane dogovorile o formiranju vlade, ali da sada ostaje na socijalistima da kažu da li žele da se to i realizuje.

On je ocenio da su čudne izjave koje dolaze iz "tabora socijalista" da još uvek nisu iscrpljene sve mogućnosti za saradnju sa SRS i DSS-NS i pozvao ih da konačno kažu šta je od svega istina.

Zamenik predsednika radikala je kazao da ne može da zamisli stranku koja može da bude u koaliciji i sa jednima i sa drugima.

Radikali, kako je naveo Nikolić, ne žele da budu iskorišćeni kao razlog za prekid razgovora, jer SRS nije ništa promenila od onog što je dogovoreno, dodajući da politički akteri moraju da opravdaju građanima i biračima sve što urade.

Lončar: Ne više sa SPS-om

Funkcioner DSS-a Zoran Lončar izjavio je da DSS više ne namerava da pravi vladu sa "nepouzdanim partnerima" i da SPS-u više neće biti potreban izgovor za koaliciju sa DS-om.

Lončar je u izjavi Tanjugu rekao da se očekuje da će početkom sledeće sedmice predsedništvo DSS-a zauzeti stav i doneti odluku o sudbini pregovora sa SPS-om.

Zoran Lončar (FoNet)

"SPS u pregovorima za formiranje vlade igra duplu igru i danju javno sa nama pregovora, a noću sa drugom stranom. Sve upućuje da SPS traži neki izgovor koji bi mu poslužio za pravljenje koalicije sa strankama oko DS-a", rekao je Lončar i dodao da socijalistima neće biti više potreban nikakav izgovor, jer DSS više nema nameru da pravi vladu sa tako nepouzdanim partnerima.

On je naveo da su za donošenje takve odluke dovoljne činjenice da DSS i SPS različito vide suštinska pitanja o Kosovu i evropskim integracijama, kao i da SPS u pregovorima igra duplu igru.

Lončar je dodao da su se "u celu priču veoma aktivno uključili strani ambasadori i domaći tajkuni".

SPS: Konačna odluka u narednim danima

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ponovio je danas da konačnu odluku predsedništva socijalista i koalicije SPS-PUPS-JS "o daljim koracima" vezanim za sporna pitanja formiranja parlamentarne većine sa narodnjacima i radikalima treba očekivati "u narednim danima".

"Nije politički svrsishodno unositi bezpotrebnu nervozu. Srbija je prošlog puta od konstituisanja parlamenta čekala tri meseca na formiranje vlade", kazao je Milićević u izjavi Tanjugu.

Povodom izjave Zorana Lončara, Milićević je rekao da je svima poznato da DSS nikada nije imala, niti će imati, pouzdanijeg partnera od SPS-a "što smo i pokazali podržavajući tri godine manjinsku vladu DSS-a".

"Jasno je svima da nema parlamentarne većine bez jedinstvenog stava svih stranaka naše koalicije i SPS pokušava da dođe do dogovora i prevazilaženja različitih stavova unutar koalicije", rekao je Milićević.

On je ponovio da ta koalicija ne razgovara ni sa jednom drugom strankom dok traju pregovori sa narodnjacima i radikalima.

Milićević je podsetio da je SPS "imala i ima konstruktivan stav" u procesu razgovora sa DSS-om oko formiranja parlamentarne većine.

On je podsetio na dva sporna pitanja koja su dovela do problema u pregovorima sa narodnjacima i radikalima - prvi zahtev PUPS-a odnosi se na promenu zakona o penzijama, kao i da one ne mogu da budu manje od 70 odsto prosečne zarade.

Milićević kaže da PUPS, takođe, nije nezadovoljan što još nije dobio kompletnu analizu od DSS-a da li je taj zahtev moguće realizovati.

Drugi razlog su, kako je naveo Milićević, razlike u stavovima o SSP-u, jer sve stranke u koaliciji oko socijalista smatraju da taj sporazum ne treba poništavati, a Jedinstvena Srbija je uverena da taj dokument treba i ratifikovati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.