Niko ne potvrđuje poternicu za Tačijem

Izvor: Danas, 15.Apr.2015, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne potvrđuje poternicu za Tačijem

- U nadležnim institucijama države Srbije juče niko nije želeo zvanično da potvrdi da li je centralna poternica za šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem povučena ili je na snazi. U Tužilaštvu za ratne zločine uputili su nas na Interpol, a u MUP Srbije na Ministarstvo pravde. Danasu je u više izvora nezvanično rečeno da poternica i dalje postoji, ali nisu želeli da odgovore na pitanje o eventualnom Tačijevom privođenju u Beogradu.

U državnim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Beogradu, osim statusa Tačijeve poternice, juče nisu želeli da komentarišu ni administrativnu proceduru za Tačijev dolazak u prestonicu Srbije. U Ministarstvu spoljnih poslova Danasu je rečeno da oni sa tim nemaju ništa, jer Srbija ne priznaje Kosovo, a sam šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da je o konferenciji na koju je Tači pozvan "saznao iz medija". Nenadležnom za Tačija proglasila se i Kancelarija za KiM, na koju su nas juče uputili u sedištu Vlade Srbije u Nemanjinoj 11, kao i u nevladinim organizacijama koje su do sada bile beogradski domaćini kosovskim ministrima gde kažu da su takve posete organizovali uz pomoć Kancelarije za KiM i Euleksa, a uz koordinaciju sa MIP. U Vladi Srbije niko ne želi da kaže da li je Beograd Tačiju možda dao garancije da ga, ipak, neće hapsiti.

U Omladinskom odboru za obrazovanje Danasu je rečeno ne mogu da komentarišu pitanje da li kao organizatori konferencije na koju je Tači pozvan imaju potvrdu vlasti da njihov gost neće biti uhapšen zbog poternice. Oni kažu da je agenda za konferenciju još otvorena i da će se krajem nedelje znati svi detalji o učesnicima.

Okružni sud u Prištini 1997. osudio je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija u odsustvu na 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela terorizma. Februara 1998. za njim je raspisana poternica, koja je 2002. proširena optužbom za genocid. Tači je poslednji put problem zbog srpske poternice van zemlje imao krajem juna 2003. u Mađarskoj, gde je zadržan na budimpeštanskom aerodromu, ali je više intervencija sa visokih mesta na Zapadu pušten. Od uvođenja protektorata UN na KiM u ostatak Srbije, koliko se zna, nije dolazio.

- Pitanje centralne poternice koju su srpske vlasti raspisale za Tačijem moraće da se reši u naredna dva dana. Ako poternica bude povučena, Tači će najverovatnije 24. aprila prisustvovati konferenciji "EU integracije Zapadnog Balkana", koji organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje - kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Prema njegovim rečima, eventualni Tačijev dolazak u Beograd nosi politički rizik za Vladu Srbije, jer će biti izložena optužbama za izdaju, a otvoriće se i pravni problem, jer će zvanični Beograd morati da se izjasni o Tačijevom poternici. Janjić ne isključuje mogućnost da je najava Tačijevog dolaska 24. aprila "probni balon" koji treba da natera Beograd da povuče poternicu, jer je Tačijeva uzvratna poseta imperativ, a srpsko zakonodavstvo ne poznaje mehanizam privremenog suspendovanja poternice.

- Sa stanovišta EU Tačijev dolazak je poželjan. Možda je čak i uslov za normalizaciju odnosa, jer je reč o glavnom pregovaraču u Briselu koju je kao premijer zajedno sa Ivicom Dačićem potpisao prvi Briselski sporazum. Ako nije reč o marketinškom triku nove NVO, jasno je da ovakav međunarodni skup ne bi mogao da se organizuje bez saradnje sa Vladom Srbije, njenom Kancelarijom za KiM, Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem - zaključuje Dušan Janjić.

Dačić je juče izrazio sumnju da će Tači doći u Beograd "bez dogovora sa srpskom vladom". On je rekao da "ne planira da učestvuje na konferenciji Omladinskog odbora za obrazovanje" i da je Tačijev najavljeni dolazak "jednostrana akcija". Na pitanje novinara da li se protiv Tačija vodi neki istražni postupak, Dačić je odgovorio: "Mislim da nema potrebe da dolazi".

DSS: Bez garancija za povratak iz Beograda

"Dolazak Hašima Tačija u Beograd predstavljao bi veliku sramotu za Vladu Srbije, poniženje za ceo srpski narod i uvredu za sve žrtve albanskog terorizma na KiM. Zahtevamo od Vlade Srbije da se hitno oglasi i saopšti da Hašim Tači nije dobrodošao i da ne može da učestvuje na konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana. U suprotnom, upozoravamo vlast da niko neće moći da garantuje da će njegov dolazak u srpsku prestonicu proći bezbedno, imajući u vidu zločine i patnju koju je naneo našem narodu i građanima", izjavila je juče predsednica DSS Sanda Rašković Ivić. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ona poručuje da je "Tači u Beogradu dobrodošao jedino u sud za ratne zločine".

Nastavak pregovora u Briselu

Šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić i ministar bez portfelja u Vladi Kosova Edita Tahiri nastaviće danas u Briselu tehničke pregovore. Na dnevnom redu su, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, migracioni tokovi i mere za rešavanje ilegalnih migracija. Za danas su najavljeni i pripremi briselski sastanci na novu rundu političkog dijaloga premjera Srbije i Kosova, koji bi mogao da se održi iduće nedelje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.