Nije prekid, nego pauza u pregovorima

Izvor: Politika, 10.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije prekid, nego pauza u pregovorima

Socijalisti su od nas dobili što su tražili – mesto potpredsednika vlade i ministarstva za NIP, socijalnu politiku i prosvetu i još neka preduzeća

INTERVJU:

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, negira da je u intervju jednom dnevniku izjavio da su pregovori narodnjaka sa socijalistima završeni bez dogovora i da DSS i NS prelaze u opoziciju. Pregovori, kako objašnjava za „Politiku”, nisu ni prekinuti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali se ni ne održavaju. A na pitanje da li su opet novinari krivi, jer su navodno pogrešno preneli njegovu izjavu da su gotovi pregovori sa SPS-om, odgovara: „Ne, ne, jednostavno u dobar intervju umetne se da su gotovi pregovori. A ja sam prokomentarisao da, ako ne žele sa nama, srećan im put" Neka rade sa komšijama, sa nekim drugim. Ali neka to kažu, ako su gotovi pregovori”.

Do kad ćete čekati da Vam to kažu?

- Mi očekujemo to za neki dan, da se oko 15. ili 20. juna razjasni. Međutim, nezgodno je kad neko objavi u naslovu da su pregovori prekinuti. Nisu prekinuti, ali i ne održavaju se, ne traju"

Pa, šta je u pitanju onda, pauza?

- Neka pauza, radna" Svi su kao uzeli neku pauzu da bi išli na nekakve kalkulacije.

Pa što ne idete i vi?

- Ma to su budalaštine. Mi ne možemo da sednemo da se dogovorimo da vidimo koliko ko ima mandata i da kažemo, evo, ljudi, može ova kombinacija, može neka druga" Možda postoji još neka kombinacija. Nije sve iscrpljeno.

Šta biste još dali socijalistima?

- Ne samo da im se da. Možda postoje i neke druge kombinacije na nivou političkih opcija.

Koje, na primer? Možda biste vi sa DS?

- Ne, ne, to ne.

Koja je vlada sada realnija, prema Vašem mišljenju? Vlada narodnjaka sa radikalima i socijalistima, ili SPS-a sa Listom za evropsku Srbiju?

- Mislim da sa nama nije problem. To je realno. Socijalisti su dobili što su kod nas tražili.

Šta su tražili?

Tražili su potpredsednika vlade koji će imati ovlaštenja da zamenjuje premijera, ministarstva za NIP, socijalnu politiku, prosvetu" To je bio načelni dogovor. Dobili su još neka preduzeća, upravne odbore" Sve što im sleduje prema broju osvojenih mandata. Moglo se još razgovarati, ali nismo bili u stanju da budemo neodgovorni i kažemo da im nudimo da sa sedam odsto glasova imaju i premijera. To ne bi bilo realno. Demokratska stranka je ponudila možda mnogo više, ali to je nerealno, jer ako ponudi mnogo više onda će vlada biti nestabilna"

Mislite da će, ipak, vladu da naprave DS, G17 plus i koalicija oko SPS?

- Ne mislim. Mislim da su sada pata karte – stanje mrtvila, agonije, dugog pregovaranja, kalkulisanja, šićarenja"

Mnogo je bilo protivrečnih izjava. Evo, Vi ste govorili i da ste spremni da ne budete ministar, pa ste rekli da ćete ipak da budete ministar, pa sad kažete nema više pregovora sa SPS, pa onda da ih ipak ima "

- To je bila možda malo pogrešno protumačena moja izjava, kada su me pitali da li sam ja „zakucao” da budem ministar za infrastrukturu. Ja sam rekao da ne moram ja uopšte da budem ministar za infrastrukturu"

Ali možete za nešto drugo?

- Pa, naravno, možemo razgovarati o tome. Nije ništa „zakucano”, jer ako je tako, onda nema dogovora. Nema razloga da se ne razgovara, ako mislimo da nađemo kompromis. Najgore je ovakvo stanje.

M. R. Petrović

[objavljeno: 11/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.