Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije podizao Mladićevu penziju"

Beograd -- Država uporno ponavlja da ne zna gde je Ratko Mladić, dok Haški sud ne odstupa od tvrdnje da se odbegli general krije u Srbiji.

Nakon poslednjih upozorenja koja su stigla iz Evrope i Tribunala, ministar odbrane najavio je da će ove nedelje Vrhovnom savetu odbrane predstaviti izveštaj o eventualnoj umešanosti pojedinih vojnih struktura u slučaj Mladić. To se, kako ministar Zoran Stanković objašnjava, nije dogodilo zbog nesreće u Crnoj Gori.

Deo izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će biti prezentovan na narednoj sednici VSO-a, prema rečima Zorana Stankovića, odnosiće se i na oficira Vojske Srbije i Crne Gore Branislava Puhala.

Naime, nedeljnik Blic je pre nedelju dana objavio da je ovlašćenje za podizanje Mladićeve penzije imao jedan od aktivnih oficira Vojske SCG - Branislav Puhalo. B92 je danima pokušavao da dobije potvrdu te informacije, ali u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane to nisu mogli ni da je potvrde ni da demantuju.

Informaciju je tek danas, na insistiranje novinara prilikom obilaska Novosadskog korpusa, potvrdio ministar Stanković.

Branislav Puhalo je čovek za koga je Ministarstvo odbrane prošle godine u ovo vreme prvo tvrdilo da ne postoji, da bi nešto kasnije isto ministarstvo za tog nekadašnjeg telohranitelja Ratka Mladića potvrdilo da jeste aktivni oficir VSCG i da je pripadnik 46. logističke brigade.

Naime, za Puhala javnost je prvi put čula u intervjuu koji je za Insajder dao bivši šef Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović, koji je optužio Vojsku SCG da čuva haškog optuženika Ratka Mladića, nakon čega su iz vojske usledili demantiji.

I dok je Ministarstvo pre godinu dana negiralo da Puhalo uopšte postoji, danas se ispostavilo da je čak bio zadužen i za podizanje Mladićevih penzija: "Kao što i sami znate, penziju za Ratka Mladića podizao je samo njegov sin, a oficir nije podigao nijednu penziju, ali je imao ovlašćenje. O tome ćete biti obavešteni".

Ministar Stanković kaže i da je kompletan izveštaj o eventualnoj odgovornosti tog oficira, ali i vojno-bezbednosnih agencija u pomaganju haškim zatvorenicima gotov i da će VSO o tome biti obavešten na sledećoj sednici, a odmah nakon toga i javnost.

Ojdanić dobio ispravljene stenograme

Autor knjige "Vojna tajna" Vladan Vlajković kaže da u vojsci još uvek ima mnogo pojedinaca koji se suprotstavljaju i opstruišu saradnju s Haškim Tribunalom.

Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92 Vlajković je upozorio da je mnogo dokumenata u vojnoj arhivi falsifikovano: "Ja sam svedok da je general Ojdanić, kada je trebalo da ode u Haški tribunal pošto je znao da će pre ili kasnije morati da se odazove tribunalu, da je zatražio da mu se dostave stenogrami kolegijuma načelnika generalštaba, koje sam u to vreme i ja imao. Njemu su dostavljeni ispravljeni stenogrami načelnika generalštaba. I on ih je lično vratio"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.