Nije kriva Šešeljeva već Tuđmanova politika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije kriva Šešeljeva već Tuđmanova politika

Koalicija udruženja izbeglica saopštila je danas da se ne slaže sa ocenom hrvatskoj predsednika Ive Josipovića da je politika lidera radikala Vojislava Šešelja bila uzrok rata i svih stradanja, već režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske.

"Brojne činjenice potvrđuju tezu da režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske... Strateški cilj Tuđmanovog režima bio je stvaranje etnički čiste Hrvatske države >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez ili sa što manje Srbija", saopštila je ta koalicija.

Oni smatraju da je taj cilj mogao biti ostvaren samo ratom i podsećaju da su Srbi na nasilan i nedemokratski način izbačeni iz Ustava 1990. godine kao konstitutivan narod i svedeni na manjinu.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta istakao je ne podržava ideju Velike Srbije jer je nerealna i neodgovorna.

On smatra da Srbija treba da vodi politiku aktivne zaštite ljudskih i nacionalnih prava Srba zapadno od Drine i Dunava, izgrađuje najbliže odnose sa Republikom Srpskom i aktivno pomaže prognanim Srbima da povrate svoja imovinska i druga prava ili da dobiju naknadu štete, kao i da se procesuiraju ratni zločini nad Srbima i reši pitanje nestalih lica.

Vlada Srbije trebalo bi da pokrene dijalog sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom o sprovođenju Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava".

U tom sporazumu stoji da svim građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990 godine a svi ugovori sklopljeni za vreme rata pod pretnjama moraju biti poništeni, podsetila je Koalicija udruženja izbeglica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koalicija: Tuđmanova politika kriva za rat

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2014

BEOGRAD - Koalicija udruženja izbjeglica saopštila je danas da se ne slaže sa stavom hrvatskoj predsjednika Ive Josipovića da je politika lidera radikala Vojislava Šešelja bila uzrok rata i svih stradanja, već režim Franje Tuđmana ima glavnu odgovornost za rat na području Hrvatske..."Brojne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.