Izvor: Blic, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije Koštunica penzionisao Mladića

Nije Koštunica penzionisao Mladića

Postoji samo jedan dosije Ratka Mladića - njegov personalni dosije, koji se čuva u jednom primerku i nalazi se u arhivi Uprave za kadrove Ministarstva odbrane. Mladićev dosije, kao i svaki drugi, prati njegovo kretanje u službi od momenta kada je primljen u profesionalnu službu, pa sve do penzionisanja. On sadrži sve personalne podatke, ali ne i one operativnog karaktera. Tu su evidentirane sve njegove ocene, odlikovanja, naredbe o postavljenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promeni platne grupe kojoj je pripadao... - kaže za 'Blic' Slobodan Tadić, načelnik Uprave za kadrove sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

Koliko strana je imao Mladićev dosije kada ste ga predavali prvi put? Koliko ih ima sada?

- Prvi put, 2003. godine predato je 106 strana. Nemam podatak da tu bilo šta nedostaje. Tri puta smo ga predavali od tada. I uvek ima isti broj stranica. O tada do sada ništa nije menjano u dosijeu. Ne znam šta je sporno, svaki put je to identična kopija originalnog dosijea. Dobro, šta onda nedostaje u Mladićevom dosijeu? Šta i po čijem nalogu skrivate?

- Nemam podatak da nešto nedostaje! Ne skrivam ništa!

Za čim onda traga Haški tribunal?

- Tamo se pominje da u dosijeu nisu dostavljeni ukazi i naredbe. Ali, to se i ne čuva u dosijeu! Tu se samo unose podaci, samo se evidentiraju elementi iz naredbe. To je ključna stvar. Naredbe ostaju kod donosioca, on ima obevezu da ih arhivira. Dakle, čuvaju se kod organa koji priprema naredbu ili ukaz. E, oni tragaju za tim. I pitaju zašto to nije dostavljeno u dosijeu, a po zakonu, tamo se ni ne čuva. Traži se i ukaz o penzionisanju, onaj koji je potpisao Vojislav Koštunica? Kažu da je baš to ono što traže od vas, a što skrivate?

- Mi nismo dužni da čuvamo Mladićev ukaz o penzionisanju. Taj ukaz je izdao predsednik Republike Srpske, a ne Vojislav Koštunica! Nema razloga da se bilo šta krije. Gde se u ovom momentu nalazi dosije Ratka Mladića?

- Nalazi se kod nas. Mi dostavljamo samo overene kopije. Kako da vam verujemo da je to kopija kompletnog originala? Šta ukoliko se ustanovi da to nije pravi dosije ili da ipak nedostaju neke stranice?

- Ne pada mi na pamet da radim bilo šta na svoju ruku. Bilo koga da prikrivam. Ukoliko bi se ustanovilo da sam to učinio, snosio bih krivičnu odgovornost, a ne pada mi na pamet da na to pristajem. Samo odrađujem deo svog posla, po nalogu. Osim toga, pre mesec dana haški istražitelj je dobio saglasnost i uverenje da uporedi kopiju sa originalom kojim raspolažemo, za dva lica za koja smo ranije dostavljali kopije. Ustanovio je da je reč o identičnom dosijeu. Šta ćete uraditi kada nadležni donesu još jednom odluku da se kompletan dosije preda?

- Postupiću po propisanim nadležnostima. Pa, koji dosije ćete predati?

- Ponovo isti. Ja posedujem samo jedan jedini original. Tanja Nikolić - Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.