Ni reči o ministru finansija

Izvor: Politika, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni reči o ministru finansija

DS i G17 plus razgovarali o načelima rada buduće vlade, ali ne i o tome ko bi mogli biti ministri

Demokratska stranka i G17 plus usaglasile su se u jučerašnjim pregovorima o osnovnim programskim načelima rada buduće vlade, ali nisu razgovarali o tome ko će biti budući ministri. Predstavnici te dve stranke Dušan Petrović i Tomica Milosavljević, posle sastanka u prostorijama DS-a, rekli su, kako prenose agencije, da je ocenjeno da je neophodno što pre formirati većinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prodemokratsku Vladu Srbije koju bi činile sve prodemokratske stranke koje prihvate usaglašena programska rešenja. Ti prioriteti već su formulisani na prvom sastanku predstavnika DS-a i DSS-a prošlog petka.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović juče je rekao da očekuje da će se ubrzo razgovarati i o personalnim pitanjima buduće vlade. On je istakao da se DS zalaže za vladu u kojoj bi bile sve demokratske stranke, uključujući i koaliciju oko LDP-a, jer su u toj stranci uvereni da je razlike moguće pomiriti.

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević nije želeo da komentariše izjave pojedinih predstavnika DS-a da G17 plus ne bi trebalo da insistira na mestu ministra finansija. On je samo kratko odgovorio da o tome juče nije bilo reči.

Milosavljević je rekao da će ta stranka biti konstruktivan i pouzdan partner kako bi građani što pre dobili većinsku i stabilnu vladu sa jasnim prioritetima i pravcem rada.

On je istakao da je važno da što pre u Srbiji počnu da se obavljaju poslovi bitni za građane i da je sledeća stepenica dogovor potencijalnih koalicionih partnera u novoj vladi o preuzimanju odgovornosti za najvažnije poslove u državi. "To znači da članice buduće koalicije jasno govore o preuzimanju odgovornosti", rekao je Milosavljević i izrazio nadu da će se u toku marta formulisati način na koji će se formirati vlada.

Povodom izjave portparola DSS-a Andreje Mladenovića da je DS prihvatila stavove iz platforme DSS-a o Kosovu, Petrović je rekao da je u zajedničkom saopštenju posle razgovora DS-DSS u petak navedeno da su utvrđene pozicije o svim važnim pitanjima, te i o Kosovu. Petrović je da nije u državnom interesu javno iznošenje mogućih reakcija na bilo koje eventualno rešenje statusa Kosova.

P. R.

-----------------------------------------------------------

Danas razgovori DS-a sa LDP-om i manjinskim strankama

Sastancima delegacija Demokratske stranke sa predstavnicima koalicije okupljene oko Liberalno-demokratske partije i predstavnicima manjinskih stranaka danas se nastavljaju razgovori o formiranju nove vlade Srbije.

Razgovori DS-a i koalicije okupljene oko LDP-a zakazani su za 12 časova u sedištu DS-a u Krunskoj ulici, a u delegaciji LDP-a će, pored lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, biti i funkcioner Građanskog saveza Srbije Vesna Pešić i još neko od funkcionera koalicije, rečeno je u toj koaliciji.

Osim Saveza vojvođanskih Mađara, sve stranke nacionalnih manjina odazvaće se pozivu DS, potvrdili su predstavnici manjinskih stranaka. "Sutra nismo raspoloženi za razgovor", istakao je juče lider SVM-a Jožef Kasa.

Predsednik Romske partije Srđan Šajn kazao je da su razgovori te partije i DS-a zakazani za 14 časova.

Za 15 časova predviđen je sastanak sa delegacijom Unije Roma Srbije, u kojoj će pored njenog lidera Rajka Đurića biti i funkcioneri te stranke Miloš Šapić i Osman Balić.

Koalicija "Lista za Sandžak" pozvana je na razgovore u 16 časova, potvrdio je poslanik te koalicije Bajram Omeragić. "Imamo želju da participiramo u vladi koju će činiti DS, Koalicija DSS-NS, G17 plus i podržaćemo onog kandidata za premijera o kome se dogovore te stranke", rekao je Omeragić, koji će predvoditi delegaciju koalicije.

Na razgovore u sedištu DS-a pozvana je i Koalicija Albanaca Preševske doline, ali u toj koaliciji nisu mogli da preciziraju tačno vreme sastanka.

Tanjug

[objavljeno: 06.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.