Nezavisnost Tajvana nespojiva sa mirom – Peking

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2023, 00:24

Nezavisnost Tajvana nespojiva sa mirom – Peking

Tajvansko pitanje je isključivo unutrašnje pitanje Kine, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. On je naglasio da je ključ stabilnosti i mira u Tajvanskom moreuzu „princip jedne Kine“.
Tokom redovne konferencije za novinare u ponedeljak, zvaničnik je prokomentarisao izjavu francuske ministarke spoljnih poslova Katarine Kolone da „u Tajvanskom moreuzu moraju da prevladaju mir i stabilnost i da svetu sigurno nije potrebna nova kriza“. Njene reči stigle su usred izveštaja da je Australija optužila Kinu da je povredila svoje mornaričke ronioce tokom operacije u međunarodnim vodama u novembru. Kanbera je tvrdila da je kineski ratni brod emitovao opasne sonarne talase u blizini australijskih ronilaca uprkos ponovljenim upozorenjima. Peking je odbacio sve optužbe, nazivajući ih "potpuno neosnovanim". Vang se osvrnuo na prethodni odgovor Kine, pozivajući se na portparola kineskog Državnog saveta za poslove Tajvana, Čen Binhua, u njegovoj prošlosedmičnoj izjavi da „nezavisnost Tajvana znači rat” i naglašava da je „čvrsto sidro za mir i stabilnost preko moreuza princip jedne Kine“. „Nadamo se da će se relevantne strane pridržavati principa jedne Kine, čvrsto stajati uz Kinu protiv nezavisnosti Tajvana i čuvati mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, dodao je Vang. Pre nekoliko nedelja, kineski predsednik Si Đinping izjavio je američkom predsedniku Džou Bajdenu tokom njihovog sastanka u Kaliforniji da je Tajvan najveće i najopasnije pitanje u bilateralnim odnosima. Si je izjavio da Vašington treba da prestane da naoružava Tajpej i podrži mirno ujedinjenje Kine, koje je „nezaustavljivo“. Dok Tajvan već dugo ima samoupravu, Kina gleda na ostrvo kao na deo svoje teritorije po principu jedne Kine, zadržavajući pravo na ponovno ujedinjenje silom ukoliko zvanično proglasi nezavisnost. SAD su zvanično priznale suverenitet Kine nad Tajvanom od prošlog veka; međutim, prošle godine, Bajden je izjavio da će Vašington „braniti Tajvan u slučaju kineske invazije“. U avgustu je Bajdenova administracija odobrila finansiranje za prvi transfer američke vojne opreme na Tajvan u okviru programa koji je tipično rezervisan za suverene nacije, navodi Si-En-En. Prošle godine, američka vlada usvojila je Tajvanski zakon o poboljšanoj otpornosti, koji omogućava do 2 milijarde dolara godišnje vojne pomoći ostrvu od 2023. do 2027. godine. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.