Nezavisno Kosovo napustilo bi 70 odsto Srba

Izvor: Politika, 14.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisno Kosovo napustilo bi 70 odsto Srba

Skoro 70 odsto Srba sa Kosova i Metohije napustilo bi pokrajinu ukoliko bi ona dobila nezavisnost, pokazuje istraživanje javnog mnjenja agencije "Strateški marketing", koje je juče predstavljeno javnosti u Medija centru. Oko 85 odsto ispitanih Srba sa KiM smatra da će se stepen nasilja povećati ako pokrajina dobije nezavisnost, dok 64 odsto ispitanih misli da će se stepen nasilja povećati čak i u slučaju da KiM dobije široku autonomiju u sastavu Srbije. Ispitani Srbi sa Kosova izdvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rusiju kao zemlju kojoj najviše veruju (čak 61 odsto), dok Evropskoj uniji veruje samo osam procenata, a SAD-u jedan odsto ispitanika.

Tako na pitanje čiji bi poziv poslušali kada je u pitanju izlazak na kosovske izbore, Rusija je na četvrtom mestu, po odgovoru ispitanika, odmah posle predsednika Srbije, premijera i patrijarha. Ipak, samo 45 odsto ispitanih misli da Rusija štiti interese Srbije "kao istorijski bliske i pravoslavne zemlje", dok 21 odsto smatra da Rusija nema nikakve interese, a njih 26 odsto da koristi problem Kosova u pregovorima sa SAD i zemljama Zapada.

Čak 88 odsto ispitanika smatra da Vlada Srbije najviše pomaže Srbe na Kosovu, dok 62 odsto smatra da bez pomoći vlade ne bi mogli da prežive. Ipak, čak, 59 odsto anketiranih misli da postoje malverzacije u vezi sa novcem koji je namenjen Srbima u pokrajini, ocenjujući da u malverzacijama učestvuju lokalni političari (24 odsto) i direktori zdravstvenih ustanova (23 odsto), a da se one najčešće događaju u Koordinacionom centru (38 odsto). Oko 93 odsto ispitanika misli da bi pitanje o tome trebalo postaviti javno, jedan posto to odbija, a preostalih šest procenata nije za javno postavljanje ovog pitanja "jer bi to samo još pogoršalo položaj Srba sa Kosova".

Polovina ispitanih Srba u pokrajini smatra da je ekonomsko stanje njihove porodice loše, a Srbi sa jugoistoka su svojim ekonomskim stanjem nezadovoljniji od sunarodnika sa severa pokrajine. Nezaposlenost je glavni razlog lošeg ekonomskog stanja, smatra više od polovine anketiranih Srba.

Oko 78 odsto Srba smatra da ne bi trebalo da učestvuju na novembarskim izborima u pokrajini, ali većina anketiranih Srba smatra (oko 43 odsto) da bi izlaskom na izbore zajednica više dobila nego što bi izgubila (36 odsto).

Većina ispitanika (oko 75 odsto) smatra da je Evropska unija više sklona albanskoj strani, dok je na pitanje zašto SAD podržava nezavisnost Kosova i Metohije 43 odsto ispitanika odgovorilo "zato što ih plaćaju albanski lobisti", oko 27 odsto da SAD svoje geostrateške interese mogu bolje da ostvare sa Albancima nego sa Srbima, 19 odsto misli da su SAD obećale Albancima nezavisnost 1999. godine, dok preostalih 19 procenata smatra da Amerika podržava nezavisnost "zato što mrzi Srbe".

Prema rezultatima istraživanja, Srbi sa KiM smatraju u 48 odsto slučajeva da će pitanje statusa pokrajine biti odloženo na više od godinu dana, dok 24 odsto smatra da će biti rešeno do kraja 2008. godine.

Od institucija, Srbi sa KiM najveće poverenje imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu, čak 92 odsto. Premijeru Srbije veruje 86 odsto kosmetskih Srba, Vojsci 80 odsto, a predsedniku 77 odsto.

"Strateški marketing" je za potrebe ovog istraživanja od 14. do 22. oktobra anketirao 889 Srba sa područja Kosova i Metohije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.