Nestrpljiv je, zapaliće ceo region?

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 08:51

Nestrpljiv je, "zapaliće" ceo region?

Beograd -- Sociolog Vladimir Vuletić ocenio da kod premijera prviremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija postoji veliko nestrpljenje da "zapali" region.

Kurti koristi svaku priliku i na svakom mestu da dodje do povećanja tenzija, da se isprovocira sukob, rekao je Vuletić za Tanjug.

Na pitanje kako komentariše posetu Kurtija Tetovu, on je ocenio da u ovako turbulentnim vremenima postoji ozbiljna opasnost da se zapali mali požar koji lako može da obuhvati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitav region, upravo zato što neka pitanja nisu rešena.

"Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO - to je stratgegija i potlika", rekao je sociolog i dodao da nema sumnje da bi NATO i većina zemalja zapada koje su priznale Kosovo bile te koje bi štitile bezbednost Kosova.

Kako je naglasio, Kurti pokušava da u sve to, ako je moguće, uvuče region.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Kurtija da Severna Makedonija treba da bude bliža Kosovu, Albaniji i Bugarskoj, a što dalje od predsedika Aleksandra Vučića, kaže da lokalni lideri u ovim turbulentnim vremenima, kada ni UN nisu više ono što su bile, kada SB UN nema moć koju je nekada imao, nastoje da naprave po njihovom računu vrstu aranžmana koji bi im dugoročno odgovarao.

"Nije reč samo o Tetovu, već su tu velikoalbanske aspiracije i mnogo šire i podrazumevaju ne samo delove Albanije i Kosovo, već i delove Grčke i Srbije", rekao je Vuletić i naglasio da u regionu postoji nekoliko nerešenih pitanja - albansko, ali i srpsko nacionalno pitanje.

Kurti, kaže Vuletić, nema saveznika trenutno u Albaniji. "Edi Rama je ipak evropski orijentisan, ali tim više Kurti računa da bi mogao da dobije podršku Albanaca i u Albaniji da se namente kao svealbanski lider", rekao je on.

Vuletić na pitanje koliko su iskreni narativi Prištine o normalizaciji odnosa, kaže da ta normalizacija za njih znači priznanje Kosova. "U tom smislu su iskreni", naglasio je sociolog.

Prema njegovim rečima, sve što se dešava pokušaj je da se izvrši pritisak na zapad, da izvrši pritisak na Beograd, jer ako se to ne desi, albansko pitanje će se proširiti i na Severnu Makedoniju, koja je izuzetno ranjiva zemlja.

Vuletić je podsetio na dešavanja u Kumanovu, da je uprkos tome što postoji rešenje, gde su odnosi izmedju Makedonaca i Albanaca stavljeni u politički korektne odnose, vrlo malo potrebno da se stabilnost naruši.

Komentarišući pismo, koje je nešto više od 50 evroparlamentaraca uputilo zvaničnicima SAD, EU i Velike Britanje tražeći oštriji odnos prema presedniku Vučiću, sociolog kaže da na taj stav parlamentaraca, izmedju ostalog, treba gledati kao na pritisak u pravcu toga da se promeni sadašnja politika koja Beograd doživljava kao važnog aktera i faktor stabilnosti na Balkanu.

"Da se izvrši pritisak na Beograd i Srbiju da se Srbija svede na najmanju moguću meru, da prizna Kosovo i Metohiju, da okrene ledja Republici Srpskoj i Dodiku, da prestane mešanje i podrška i pomoć Srbima u regionu", rekao je Vuletić i dodao da tu ne bi bio kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.