Neredi u Starom gradu Jerusalima

Izvor: Akter, 13.Sep.2015, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Starom gradu Jerusalima

Neredi su danas izbili u Starom gradu Jerusalima kod džamije Al-Aksa između izraelske policije i Palestinaca, nekoliko sati pre početka obeležavanja Jevrejske Nove godine, javile su svetske agencije

Izraelska policija je saopštila da je grupa mladih Palestinaca tokom noći ušla u džamiju kako bi "uznemiravala" Jevreje pre početka Nove godine, koja se obeležava u ponedeljak i utorak.

Očevici su naveli da je policija ušla u džamiju, dok je izraelska policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << saopštila da je sukob izbio ispred nje.

"Demonstranti su iz džamije gađali policiju kamenicama i petardama", navela je policija, ne precizirajući da li je bilo povređenih u tom incidentu.

Odmah je reagovao palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je "najoštrije osudio napad" na džamiju Al-Aksa.

"Predsedništvo najoštrije osuđuje napad okupatorske vojske i policije na džamiju kao i agresiju na vernike koji su se tamo nalazili", navodi se u saopštenju i dodaje da su takvi napadi "opasni i prete bezbednosti i stabilnosti regiona".

Hramova gora je jedno od spornih pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu, jer obe strane polažu pravo na nju.

Svetilište u Starom gradu Jerusalima smatra se najsvetijim mestom judaizma, a to je i treće najvetije mesto islama. Tu se nalaze džamija Al-Aksa i čuvena, zlatom optočena Kupola stene.

Svetilište je pod izraelskom kontrolom od 1967, ali njime upravlja muslimansko versko telo. Otvoreno je nekoliko sati dnevno za posete turista i Jevreja.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.