Izvor: B92, 21.Avg.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznata sudbina nestalih novinara

Beograd -- Ni deset godina nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo nije poznata sudbina novinara koji su nestali u pokrajini krajem 90-ih godina.

Dvadeset prvog avgusta 1998. godine, na Kosovu su nestali članovi novinarske ekipe RTS-a Đuro Slavuji i Ranko Perenić. Posle jedanaest godina njihove porodice još ne znaju šta se sa njima dogodilo.

Ista sudbina, nekoliko meseci kasnije, zadesila je i Ljubomira Kneževića, dopisnika "Politike", a potom je otet i Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Simović, novinar prištinskog "Jedinstva", jedini čiji su postmrtni ostaci delimično pronađeni.

Novinarska udruženja pozivaju odgovorne da utvrde kakva je bila sudbina nestale četvorice, a UNS za sledeći petak najavljuje protest u Prištini

Ranko Perenić bio je vozač, član dopisničke ekipe RTS-a. Zajedno sa novinarom Đurom Slavujem poslednji put je viđen nedaleko od Velike Hoče, pre tačno jedanaest godina

"Išli su da snimaju priču o otetim monasima. Mislim da su išli sporednim putevima i da su naišli na neku patrolu i da su odvedeni", kaže Snežana Perenić, supruga Ranka Perenića.

Ni vojska, ni policija, ni strani i domaći novinari, kojih je u to vreme na Kosovu bilo na stotine, nisu mogli da pomognu da se otkrije šta se dogodilo sa otetom ekipom srpske televizije.

Posle povlačenja snaga bezbednosti sa Kosova, porodica Ranka Perenića izbegla u Beograd gde i danas žive.

"Ja se i danas nadam da je živ i stalno zamišljam njegov susret sa decom”, kaže Snežana Perenić.

Na novinarskom zadatku na Kosovu nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik "Politike” za koga se veruje da su ga oteli, a potom i ubili pripadnici OVK.

Pre deset godina, u Prištini je kidnapovan Aleksandar Simović, novinar "Jedinstva”, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su kod Glogovca.

Novinarska udruženja Srbije zahtevaju od nadležnih, vlasti u Srbiji i Euleksa na Kosovu da započnu istragu o sudbini sve četvorice.

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, UNS će u Prištini, ispred sedišta Euleksa, 28. avgusta održati protestno okupljanje i time podsetiti i na sudbinu svojih kolega

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.