Izvor: B92, 05.Jul.2009, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznata merila za reizbor sudija

Beograd -- Predsednica Društva sudija Dragana Boljević izjavila da nije videla Pravilnik o kriterijumima i merilima za izbor sudija koji je usvojio Visoki savet sudstva.

"Čuli smo da će (kriterijumi i merila) biti usvojeni, ali na žalost nikada nije bilo nikakvih konsulatcija u vezi sanjima, niti znamo njihovu sadržinu", kazala je Dragana Boljević.

Prema njenim rečima, predstavnici Društva su od predsednice Saveta (v.d. predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "saznali da će kriterijumi i merila izgledati malo drugačije od onih koje je gledala Venecijanska komisija".

"Neće postojati pretpostavka stručnosti i dostojnosti sudija i sudijama neće biti pruženo pravo na pravnu zaštitu u smislu da im se dostavi rešenje koje će biti obrazloženo, o razlogu zbog čega nisu izabrani, pa da se efektivno žale", kazala je Boljevićeva.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog toga što se od četiri strateška cilja proklamovana Strategijom reforme pravosuđa - nezavisnost, odgovornost, efikasnost i transparentnost, poslednji cilj, transparentnost, potpuno izgubila.

"Nadam se da ćemo brzo imati priliku da vidimo te kriterijume, ja bih volela da oni imaju u vidu primedbe Venecijanske komisije, ali strahujem da neće", kazala je Dragana Boljević.

Visoki savet sudstva doneo je u četvrtak, 2. jula, odluku o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za izbor sudija i predsednika sudova.

Kako je juče saopštio Visoki savet sudstva, tom odlukom su utvrđeni kriterijumi i merila za prvi izbor sudije na trogodišnji mandat, izbor sudije na stalnu funkciju po isteku trogodišnjeg mandata, izbor za sudiju suda višeg stepena, izbor predsednika suda i izbor na stalnu funkciju sudije koji je biran po ranijim propisima i koji u vreme izbora vrši sudijsku dužnost.

Odluka Visokog saveta sudstva biće objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije, a stupa na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja.

Visoki savet sudstva uskoro bi trebalo da raspiše oglas za izbor sudija u sudovima Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.